Vaří celá rodina: Arabské placky s česnekovým dipem

Vaří celá rodina: Arabské placky s česnekovým dipem
Došel vám chleba a potřebujete připravit k večeři něco rychlého a chutného? Zapojte i děti a upečte si pravé arabské placky.

Arabské placky nebo-li pita je tradičním pokrmem na Blízkém východě, odkud se postupně rozšířil až do Středozemí. V arabské kuchyni se podává především s hummusem - cizrnovou pomazánkou. U nás je nejznámější jako součást řeckého gyrosu. Můžeme jej plnit nebo podávat k pomazánkám či salátům. 

Suroviny k výrobě placek má každý doma:

500 g hladké mouky

250 ml vody

1,5 lžičky prášku do pečiva

1 lžička soli

1 lžíce olivového oleje

Příprava je snadná:

Nechte děti smíchat suroviny a společně vypracujte hladké těsto. Do mísy nejprve prosejte mouku, přidejte sůl a prášek do pečiva. Do sypké směsi po troškách vlijte vodu a olivový olej. Opatrně vypracujte hebké těsto, které rozdělte na 8 dílů. Z každé části vytvarujte kulatou placku a vyválejte do tenka. Placky můžete děti nechat tvarovat i rukama – chleba tím získá zajímavý rustikální tvar.

Máte-li, použijte na smažení litinovou pánev, ale postačí i teflonová. Na malém množství oleje placku z každé strany opečte. Opékejte zprudka každou stranu maximálně tři minuty. Placky by se měly při pečení nafouknout. Po vychladnutí opět splasknou.

Placky je možné péct i v troubě. Placky vyskládáme na plech pokrytý pečícím papírem a opékáme 2 minuty v horní části na maximum rozpálené trouby.

Hotové placky uchováváme mezi utěrkou, tak aby zůstaly do podávání vláčné. 

Česnekový dip připravíme ze zakysané smetany, solí a čerstvého česneku. 

Arabské placky na slano i na sladko

Placky si můžeme různě vylepšovat dle své fantazie. Do těsta přidáme oblíbené koření. Hodí se především dobromysl, saturejka, tymián nebo rozmarýn. Místo česnekové dipu použijte rajčata, bazalku a sýr nebo si dopřejte placky na sladko s povidly.