Inspirace pro trochu jiný bramborový saláty, chutný a návykový
Foto: Picture Partners / Shutterstock

Inspirace pro trochu jiný bramborový saláty, chutný a návykový

Bramborový salát je především chutná a jemná příloha, vhodná k hlavním chodům, a především k masu a rybám. Díky mnoha receptům můžete přinést na stůl jídlo za babku, plné chuti a dokonale nutričně vyvážené.

Některé bramborové saláty jsou tak chutné, že je lze podávat i jako hlavní chod například hostům, kteří si nepotrpí na masové pokrmy. Tato kulinářská pochoutka není jen českou doménou a bramborový salát najdete i v jiných kuchyních.

Lehký italský salát s cizrnou

Potřebné suroviny pro 4 menší porce:

  • 600 g brambor
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 150 g cizrny (nejlépe ve slaném nálevu)
  • svazek ředkviček
  • nať z petržele
  • sůl, pepř olivový olej

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Mezitím si připravte dresink z jogurtu, soli, oleje, pepře, nasekané petrželky.

Brambory nakrájejte a přidejte k nim měkkou cizrnu bez nálevu (lze použít i sušenou cizrnu, která se předem uvaří v mírně slané vodě) a na tenké plátky nakrájené ředkvičky. Vše se šetrně promíchá a přidá se dresing. Salát se nechá několik hodin v chladnu.

Bramborový salát, Zdroj: Silvia Bogdanski / Shutterstock

Německý bramborový salát

Tento salát je trochu svérázný, ale přesto výjimečně chutný. Vydrží v chladnu několik dní, a proto se může dělat s předstihem, aby byl pěkně odleželý. Tato varianta salátu se připravuje v Bavorsku.

Štědré porce pro 4 strávníky

  • 1 kg brambor
  • 3 lžíce oblíbeného oleje
  • ½ červené cibule
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • lžíce nasekané petrželky, hořčice, octa
  • sůl a pepř

Brambory se uvaří ve slupce, scedí, a ještě teplé se oloupou a nakrájí na plátky silné 1 cm. Připravený zeleninový vývar si připravte, aby byl teplý.

Cibuli nakrájejte nadrobno, stejně jako pažitku a petrželku. Dejte vše do misky spolu s octem, hořčicí, solí a pepřem a přelijte horkým vývarem. Marinádu nalijte na teplé brambory a šetrně vše promíchejte. Teplé brambory marinádu absorbují do sebe. Její množství dávkujte tak, aby nebyl salát příliš „utopený“. Když se marináda vsákne, přidejte olej, který zvýrazní a zároveň zjemní chuť.

Německý bramborový salát, Zdroj: Slawomir Fajer / Shutterstock

Švédský bramborový salát

V severní části Evropy mají celou řadu vynikajících salátů. Vybrali jsme ten s rajčaty.

Štědré porce pro velkou rodinu

  • 2 kg brambor
  • 1 cibule
  • 150 g sušených rajčat
  • 15 čerstvých cherry rajčátek
  • 1 lžíce hořčice a majonézy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Uvařené brambory ve slupce necháte vychladnout, připravíte si cibuli a sušená rajčata na malé kousky, čerstvá rajčata si rozkrájíte na plátky nebo na čtvrtky, jak to máte rádi, brambory na plátky asi 1 cm široké a vše promíchejte. V misce vytvořte hladkou našlehanou omáčku z hořčice, majonézy, oleje, soli a pepře. Omáčku přidejte k bramborám a rajčatům a po promíchání nechte pár hodin v chladu uležet.

Švédský bramborový salát, Zdroj: Olga Nayashkova / Shutterstock

 

Dobrou chuť!

 

Zdroj:

  • autorský článek
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy