Všichni sportovci, volejte sláva a 3 dny se radujte. Vláda obnovuje profesionální soutěže

Všichni sportovci, volejte sláva a 3 dny se radujte. Vláda obnovuje profesionální soutěže
S přísnými podmínkami, ale přece. Vláda povolila profesionální sportovní soutěže a můžeme se opět těšit nejen na první fotbalovou ligu, ale na všechny profi soutěže.

Nový ministr zdravotnictví, klesající reprodukční číslo a s tím i první rozvolnění ve druhé vlně pandemie koronaviru, snad se situace zlepší natolik, že se zanedlouho budou moci i ostatní vrátit ke svým běžným činnostem. Sportovní fanoušci si prozatím budou moci krátit čas sledováním utkání z domova, na stadiony a do hal se ještě chvíli nepodívají.

Utkání už tento víkend

Kluby se již nemohou dočkat, až po čtyř týdenní zase svedou bitvy se svými tabulkovými soupeři. Na nejvyšší fotbalovou soutěž se můžeme těšit už v pátek, hokejová extraliga se naplno rozjede v neděli. Je však třeba, aby si jednotlivé kluby zažádali o jakési výjimky, které jim za přísných hygienických opatření umožní hrát.

Hygienické podmínky

První podmínka pro odehrání zápasů je omezení celkové kapacity sportoviště. Přítomní mohou být pouze jednotliví hráči, nezbytný realizační tým a v jisté míře média, utkání se tak pro fanoušky sice odehrají za zavřenými dveřmi, ale budou k dispozici alespoň online přenosy nebo komentáře. 

Za druhé je nutné absolvovat testování, a to jak u jednotlivých sportovců, tak i u členů realizačního týmu. Jak často se bude testovat se pak může lišit sport od sportu. Například hokejové zápasy se hrají dvakrát až třikrát týdně a testování by klubům přineslo nemalé náklady. Ve hře je tak testování jednou za týden.

Rovněž je třeba zajistit, aby byla hala, stadion a jiné prostory dezinfikovány. 

Novinkou je pro sportovce také možnost trénovat ve vnitřních prostorách, ovšem rovněž za přísných hygienických podmínek. Dosud však mohly tréninky probíhat pouze venku.