Pavla (45): Načapala jsem manžela s mou sestrou. Sbalila jsem věci sobě i dětem a začala nový život

Pavla (45): Načapala jsem manžela s mou sestrou. Sbalila jsem věci sobě i dětem a začala nový život
Letošní rok nemohl začít hůř. Přišla jsem o práci, a abych uživila hypotéku a děti, rychle jsem si našla velmi špatně placenou fyzicky náročnou pozici v továrně. Co se ale stalo během léta, to mě úplně odrovnalo! Nyní se stěhuji s dětmi do rodného domu a doufám, že už je špatným zprávám konec.

Vyhazov!

První lednový týden jsem se vrátila po vánočním volnu do práce, abych zjistila, že tam na mě čeká vyhazov. Firma měla již nějakou dobu finanční potíže a rozhodli se, že hrubě sníží počty zaměstnanců. Fajn. Jenže já musela jít taky! Takže jsem se místo na zalepení finanční díry v rodinném rozpočtu, který každoročně po Vánocích nastává, dozvěděla, že si mám sbalit svých pár švestek a hledat práci jinde. Když jsem se po pár dnech přestala litovat, prošla jsem na internetu nabídky práce.

Nové místo s mizerným platem

Věděla jsem, že musím do práce nastoupit co nejdřív. Hypotéka se neptá a děti ve škole mají stále nějaké výdaje. Manžel by to sám neutáhl. Tak jsem vzala snad jedinou nabídku v našem blízkém okolí. Zařadila jsem se mezi dělnice v naší továrně na žaluzie. To jsem ale ještě netušila, co mě čeká. Nástupní plat se odvíjel od počtu sestavených kusů, a protože mi to ze začátku příliš nešlo, první výplata byla skutečně mizerná. To člověku nepřidá, když se snaží, jak jen může, a namísto ocenění přijde tvrdá realita nějakých norem pro lidi, co už tam pracují léta.

Čtěte také: Rudolf (42): Manželka opustila mě i děti a utekla za jiným mužem

Bolavé ruce a protivný šéf

Navíc jsem ze žaluzií měla neustále do krve pořezané ruce. Domů jsem musela chodit přes park, abych se mohla někde v klidu vybrečet a k dětem přijít jakž takž v pohodě. Aby toho nebylo málo, stál nade mnou protivný šéf. Ze začátku to na mě zkoušel a chtěl mě sbalit. Když jsem ho odmítla, dal mi to vyžrat.

V létě jsem si od všeho odpočala

Po konci zkušební doby jsem konečně měla nárok na volno a mohla jsem si užít léto s dětmi a manželem. Zajeli jsme si na výlety po okolí - a mně to nalilo novou krev do žil. Byla jsem rozhodnutá, že se poohlédnu po lepší práci. Ta se nakonec začala rýsovat a vypadá to, že od příštího měsíce nastoupím do prodejny s obuví. Už se nemůžu dočkat, až opustím ty nechutné žaluzie!

Čtěte také: Tomáš (41): S manželkou po porodu nic není. A je to už rok

Manžel s námi nechtěl trávit čas

Během léta jsem skoro všechny výlety s dětmi absolvovala sama. Manžel neustále tvrdil, že si potřebuje odpočinout. Protože jsem sama věděla, jak chodím z práce unavená, nechala jsem ho být a nevěnovala tomu pozornost. Na konci léta jsem domluvila dětem na týden hlídání u mých rodičů, kde je v mém rodném domě stále spoustu místa pro dva malé rošťáky. Těšila jsem se, jak manžela překvapím.

Tohle se nikdy nemělo stát!

Místo klasické jógy, kam jsem ve středu chodila, jsem se rozhodla, že řeknu manželovi o hlídání dětí už dříve, a těšila jsem se, až si zajedeme na společný výlet nebo si jen tak odpočineme. Pak se ale stalo něco, co mi naprosto vzalo veškerou životní sílu. Přišla jsem domů a načapala jsem tam manžela s mou vlastní sestrou! Mlátila jsem vším, co mi přišlo pod ruku. Chtěla jsem ty dva hnusáky trefit aspoň botou! Nevěděla jsem, co si počnu. Skončila jsem na zemi a plakala.

Čtěte také: Proč se doma hádáme? Nejčastější konflikty v manželství

Manžel se mi přiznal, že je s mou sestrou již necelý rok. Naprosto jsem nechápala, co se kolem děje. Věděla jsem jediné – chci rychle pryč! Sbalila jsem věci sobě i dětem a odstěhovala jsem se k rodičům. Manžel mě bude vyplácet, hypotéku jsme totiž platili společně. Těším se na novou práci a na nový začátek. Konečně nebude domek rodičů tak prázdný!

Jen to vypadá, že dětem chvíli potrvá, než budou opět chtít vidět svého otce, ke kterému ztratili v poslední době veškerou důvěru. Myslíte, že to zvládneme? Mám si raději najít rychle nějakého nového chlapa kvůli dětem, nebo raději počkat?

Čtěte také: 6 fází partnerského vztahu aneb když láska zraje

Názor psychologa:

Vážená Pavlo,
Vaše situace je opravdu těžká. Zrada partnera bolí vždy, když je ovšem do nevěry zapletena i nejbližší rodina, je to o to těžší. Ztrácíte důvěru nejen ve Vašeho muže, ale i ve Vaši sestru a rázem tak přicházíte hned o dvě blízké osoby. To, že jste se okamžitě odstěhovala, je pochopitelné. Je to určitě lepší, než kdyby děti byly přítomny v domácnosti, kde vládne napjatá atmosféra a hádky. Nicméně situaci musíte vyřešit. Chápu, že se těšíte na nový začátek a manžela se sestrou nechcete nejspíš ani vidět. Ale máte společné děti a na to musíte myslet v první řadě.

Píšete, že jste se již dohodli na tom, že Vás manžel z bytu vyplatí a vy zůstanete trvale u rodičů. Nepíšete ale, jak jste se dohodli ohledně péče o děti. Pokud jste rozhodnuti se rozvést, právě tohle však bude tím hlavním tématem, které se u soudu bude probírat. Zkuste se dohodnout dopředu a v klidu. Pokud je to pro vás příliš těžké, využijte například služeb mediátora, který pomůže v tak náročné debatě usměrnit emoce.

Čtěte také: Konflikty v partnerství: Jak jim předcházet a co dělat lépe

Pro děti je nová situace také velmi těžká. Neuvádíte, jak jste jim vše vysvětlila, ani to, zdali se manžel rozhodl s Vaší sestrou být i nadále. Pokud manžel se sestrou spolu být nechtějí a děti nevědí, co přesně se mezi vámi stalo, je možná lepší nesdělovat veškeré detaily. Není nutné, aby děti věděly, že se tatínek s maminkou rozvádějí, protože se táta zapletl s tetou. Pokud však manžel a sestra nadále tvoří pár, je to něco, co budete muset překousnout nejen vy, ale i celá rodina včetně Vašich dětí. 

Dejte dětem čas a netlačte na ně. Zároveň ale trpělivě vysvětlujte, že tatínek je má rád, nehledě na to, co se mezi vámi stalo. Buďte empatická, ale v rámci možností i upřímná. Řekněte dětem, že i Vás moc bolí, že Vám to s jejich tatínkem nevyšlo, ale že se to mezi dospělými občas takhle stane a budete se muset s novou situací naučit všichni žít. Vy dva s manželem už netvoříte pár, ale rodinou budete díky dětem už navždy. 

Čtěte také: 6 tipů pro posílení intimity v partnerském vztahu

Nového partnera si hledejte, až vy sama budete připravená a budete chtít. Nemá cenu nic uspěchat, ale ani zbytečně váhat. Řiďte se jen podle sebe. Partnera si pořizujete kvůli sobě, nikoliv kvůli dětem. Představa, že tím, že rychle přivedete do domu nového muže, nahradíte dětem ztrátu otce, je mylná. Děti už jednoho tátu mají. Snažte se tedy vztahy mezi nimi urovnat. A až najdete nového partnera, se kterým budete šťastná, děti budou určitě rády. Ale pokud se rozhodnete být delší dobu sama, nikdo vám to nemůže vyčítat a děti tím také strádat nebudou.

Čtěte také: Jaké jsou nejčastější zábrany při sexu a jak je umíme řešit

Tento článek vychází z příběhu zaslaného do naší redakce. Z důvodu ochrany soukromí našich čtenářů byla všechna v článku uvedená jména pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační

Na vaše dotazy odpovídá Mgr. Alžběta Gregušová, Mediátor

Mgr. Alžběta Gregušová Mgr. Alžběta Gregušová je absolventkou olomoucké Univerzity Palackého, katedry psychologie. Cenné zkušenosti získala v nadnárodních korporacích, kde se věnovala rozvoji a ...


alzbeta.gregusova@efektivnimediace.cz