Diamanty, magické kameny, které odpradávna přitahují lidstvo. Co o nich ještě nevíte

Diamanty, magické kameny, které odpradávna přitahují lidstvo. Co o nich ještě nevíte
Diamanty jsou věčné a tvrdí se o nich, že patří mezi nejlepší přátele ženy. Jen málokterou by ostatně blyštivý šperk urazil. Tohle jste o vzácných kamenech možná nevěděli.

Co je to diamant

Z pohledu chemie jsou diamanty tvořeny pouze jedním prvkem, a to uhlíkem. Název těmto vzácným kamenům dalo starořecké slovo „adamantis“. Znamená „nepřemožitelný“, překládá se také jako „nezničitelný“. To ostatně reflektuje i základní vlastnost tohoto kamene.

Diamanty patří k nejtvrdším přírodním minerálům. Ačkoli nejtypičtější jsou v čiré podobě, mohou se diamanty jako jediné kameny vyskytovat ve všech barvách. S čirostí diamantu pak závratně stoupá i jeho cena.

Jaký je rozdíl mezi diamantem a briliantem

Kromě barvy se cena diamantu posuzuje i podle čistoty, hmotnosti a také výbrusu. I mezi laickou veřejností je ostatně v povědomí termín „briliant“. Jedná se právě o jeden z typů výbrusu, jeden z nejznámějších.

Do briliantového výbrusu lze vybrousit i jiný kámen, například zirkon. Musí to však být zřetelně uvedeno a takový kámen nelze označit přímo jako briliant. Ideální briliantový výbrus by měl mít 32 horních faset a jednu horní plošku. V dolní části by mělo být optimálně 24 fazet.

Diamanty, jak je (ne)znáte

Pokud byste diamanty chtěli hledat nikoli na pultech klenotnictví, ale v jejich přirozené podobě, museli byste vyrazit například do Austrálie. Právě ta patří v celosvětovém měřítku k největším producentům těchto vzácných kamenů. Bohatá ložiska se nacházejí v Rusku či Botswaně. Za první diamantovou velmoc lze nicméně považovat Indii.

Diamanty dnes neslouží jen jako ozdoby půvabných žen, ale doporučuje se do nich také investovat. I drobný diamant o váze pouze 2 gramy svou cenou mnohonásobně převýší zlato. V čase navíc na hodnotě neztrácí, ale naopak nabývá.

Vzácné kameny opřádá i řada legend. Ve středověku se například věřilo, že svému nositeli mohou dodat sílu a odvahu. Využívalo se toho zejména v bitvách. Diamantová zbroj tak rozhodně nesloužila na to, aby se v ní snad na bojišti dělala paráda.