Borůvková bábovka plná antioxidantů

Borůvková bábovka plná antioxidantů
Znáte pojem superpotravina? Jedná se o marketingové označení potravin, které jsou zdraví prospěšné. A na seznam superpotravin patří borůvky právem, protože jsou bohaté na antioxidanty. Mlsat a zároveň pomáhat tělu? Ideální, nemyslíte?

Borůvky

Borůvky a další bobulové plody se nacházejí na vrcholu seznamu výše zmíněných superpotravin. V roce 2018 byl v časopise Frontiers in Pharmacology zveřejněn výzkum, dle kterého borůvky a jiné bobulové plody pomáhají díky látkám v nich obsažených v boji proti rakovině.

Borůvky navíc mají v sobě vysoké množství látek zvaných antokyanové pigmenty a tyto látky, dle další studie, mohou snižovat riziko degenerativních onemocnění, jako jsou například Alzheimerova choroba (2019, Advances in Nutrition).

Zařazením borůvek do našeho jídelníčku tedy velmi přispíváme podpoře našeho zdraví.

Jaké suroviny budeme potřebovat?

  • 4 vejce
  • 1,5 hrnku cukru krystal
  • 1 sklenice mléka
  • 1 sklenice oleje
  • 2 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilinového cukru
  • 3 hrnky mouky
  • 250 g borůvek

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 180 °C, abychom poté neztráceli čas čekáním, než se nám prohřeje. Dále si připravíme všechny výše uvedené suroviny a 1 mísu.

Do mísy dáme vejce společně s cukrem a mixujeme, dokud nám nevznikne krém. Toto vyžaduje čas a trpělivost, ale je to důležité pro to, aby borůvková bábovka opravdu dobře nakynula. Do vyšlehaného krému přidáme mléko a olej. Vše promixujeme a pokračujeme s přidáváním dalších surovin. Sypké suroviny ideálně prosejeme přes síto. Nyní již máme v těstu všechny suroviny a vše vyšleháme do hladkého těsta.

Naléváme do formy

Formu na bábovku vymažeme máslem a zasypeme polohrubou moukou, čímž zabráníme, aby se borůvková bábovka přichytávala ke stěnám formy, a zároveň zajistíme její lehčí vyjmutí.

Zdroj: Tanya Sid / Shutterstock

Těsto naléváme do formy po vrstvách. Na každou vrstvu těsta nasypeme borůvky a zalijeme další vrstvou těsta. Na poslední vrstvu těsta nasypeme zbytek borůvek a špejlí je opatrně zatlačíme dovnitř, aby nezůstaly na povrchu. Toto je velmi důležité, protože borůvky by nám na povrchu seschly a ovlivnilo by to chuť.

Formou poté lehce poklepeme o desku kuchyňské linky. Těsto se díky tomu spojí a nevzniknou nevzhledné vzduchové bubliny. 

Borůvková bábovka se peče cca 30-40 minut. Ideálním pomocníkem pro zjištění, zda je již dopečená, je špejle. Tou zajedete doprostřed formy, a pokud ji vytáhnete čistou, je borůvková bábovka dopečená. V případě zbytků těsta na špejli je třeba v pečení ještě chvíli pokračovat.

Borůvková bábovka potřebuje po upečení ještě cca 15 minut zůstat ve formě. teprve poté ji opatrně vyklopte na připravený podklad. 

Výše uvedený recept je ideální kombinací surovin, které zaručí, že borůvková bábovka krásně nakyne a vaše návštěva bude jen tiše závidět

Zdroje: