Jak na rychlou tvarohovou bábovku?

Jak na rychlou tvarohovou bábovku?
Tvarohová bábovka je další z řady zdravějších a zároveň chutných dezertů. Tvaroh všeobecně patří mezi nejbohatší zdroje bílkovin a má široké uplatnění v kuchyni. Je pouze na vás, zda v receptech zvolíte odtučněný, polotučný či plnotučný tvaroh. Obsah bílkovin je v podstatě stejný, liší se hlavně obsah tuku.

Co budete potřebovat?

  • 250 g tvarohu dle vašeho výběru
  • 250 g cukru krystal
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 balení vanilinového cukru
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 4 vejce

Postup přípravy

Hned na začátku si zapněte troubu na 160 °C, aby se vám rozehřála, než připravíte těsto.

Na stůl si připravte potřebné ingredience, 2 mísy a šlehač. Začneme s vejci, u kterých oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do hutného sněhu, což vyžaduje trpělivost a čas.

Správně vyšlehaný sníh se v míse vůbec nepohne, ani když ji překlopíte dnem vzhůru.

Mísu s vyšlehaným sněhem dáme stranou a vezmeme si druhou mísu, do které jsme si dali žloutky. Ke žloutkům přidáme krystalový a vanilinový cukr a vše vyšleháme do pěny. Do vzniklé směsi postupně přiléváme olej, přidáme tvaroh, mouku a kypřící prášek. Směs rozmixujeme do hladkého těsta.

Do řádně rozmixovaného těsta přidáme vyšlehaný sníh, který však již nemixujeme. Pokud byste použili mixér, tvarohová bábovka by ztratila na svém objemu.

A už pečeme

Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme máslem a vysypeme strouhankou či polohrubou moukou. Formou lehce poklepeme o desku kuchyňské linky, abychom zabránili vzniku vzduchových bublin.

Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 80 minut. Pokud si nebudete jistí, zda je již bábovka hotová, můžete použít starý trik našich babiček se špejlí. Pokud zabodnete doprostřed špejli a po vyndání je úplně suchá, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstane těsto, tvarohová bábovka potřebuje ještě dopéct.

Na vzhledu záleží

Tvarohová bábovka patří k dezertům, které můžete zkazit na úplném konci, a to naprosto jednoduše – špatným načasováním vyklopení z formy. Tvarohová bábovka potřebuje čas na vychladnutí ve formě. Teprve po cca 15 minutách ji z formy vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Zdroj: MaraZe / Shutterstock

Vylepšete recept

Výše uvedený recept můžete vylepšit přidáním rozinek či třeba vlašských ořechů. Vylepšíte tím chuť a tvarohová bábovka bude obohacena o antioxidanty obsažené v přidaných surovinách. A nejen to! Věděli jste, že ořechy napomáhají při dietě? Dle studie otištěné v roce 2018 v časopise European Journal of Nutrition, dodávají ořechy tělu delší pocit sytosti, a tedy napomáhají redukci váhy. 

Tvarohová bábovka je výborná proteinová pochoutka, u které se nedočkáte žádostí o sklenici vody, protože by se návštěva dusila suchou buchtou. Je vláčná, chutná a plná surovin prospěšných pro vaše zdraví. Tak s chutí do ní!

 

Zdroje: