Martinské rohlíčky: Křehká maková pochoutka

Martinské rohlíčky: Křehká maková pochoutka
Na svátek svatého Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané také martiny, roháče, zahýbáky nebo vandrovnice. Dělaly se nadívané mákem, méně tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde se sypaly mákem, ojediněle se zdobily mandlemi. Oslavte svátek svatého Martina touto výtečnou dobrotou.

Potřebujeme:

400 g hladké mouky

200 ml smetany ke šlehání

250 g másla

Na náplň:

200 g máku

250 ml mléka

3 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

špetka mleté skořice

citronová kůra

případně rozinky a lžíci rumu

Z mouky, nastrouhaného másla a smetany zpracujeme těsto, které necháme 1–2 hodiny odpočívat v lednici. Mezitím si připravíme makovou náplň. Umletý mák dáme do hrnce a zalijeme mlékem, povaříme do zhoustnutí a odstavíme. Vmícháme cukr, ochutíme skořicí a citronovou kůrou. 

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme na kruhovou placku, kterou rozkrojíme napůl, a tu zase napůl – vznikne 8 trojúhelníkových dílů. Celkem vyrobíme 32 rohlíčků. Trojúhelníčky naplníme makovou směsí, zarolujeme je od širšího konce ke špičce a vytvarujeme do rohlíčku. Pečeme do růžova při 160 °C. Ještě teplé můžeme obalit v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.