Potřeba ticha a jeho účinky na lidské zdraví

Potřeba ticha a jeho účinky na lidské zdraví
Kdykoli se naskytne chvíle ticha, máme potřebu ji něčím vyplnit. Doma necháváme zapnuté rádio nebo televizi, aniž bychom vnímali obsah. Ticho ve společnosti je nám nepříjemné. Cítíme se nepohodlně a nejistě, přitom právě v tichu se v našem mozku odehrává to nejdůležitější.

Ticho pomáhá soustředit se

Čím více zvuků je kolem nás, o to menší je naše soustředěnost. Zpracovávání zvukových vln je pro mozek náročné. Když si dopřejeme ticho, poskytneme naší mysli více prostoru k plnění dalších úkolů.

Ticho nám umožňuje být kreativní

S kreativitou je spojována pravá hemisféra, a ta ke své činnosti potřebuje ticho. Všimli jste si, že by malíř nebo spisovatel pracoval na svém uměleckém díle v rušném prostředí?

Ticho je cestou k pochopení

Lidský mozek potřebuje k pochopení nových informací tiché chvíle. Pravidelné odmlčení v konverzaci umožňuje mozku zpracovat poznatky z předchozích aktivních stavů a dovolit mysli pozorné naslouchání. 

Ticho je dobré pro naše zdraví

Hluk je vědci spojován s vysokým krevním tlakem, úzkostí a stresem. Ticho stres snižuje, přispívá k rychlejšímu uzdravení a hojení. Každodenní procházkou v přírodě, meditací nebo cvičením v tichu výrazně posilujeme naši imunitu.

Ticho přitahuje pozornost

Vědci došli k závěru, že mozek slyší ticho nikoliv jako absenci zvuku, ale jako samostatnou zvukovou stopu. Učitelé a lektoři používají techniku ticha jako jednu z úspěšných metod k přitáhnutí pozornosti svých studentů. 

Ticho nás nabádá k vděčnosti

K vyjádření úcty a ocenění používá společnost minutu ticha. Jsme tišší při významných událostech a když se sami zklidníme, to důležité nám přirozeně přichází na mysl. Vděčnost, uznání a respekt jsou s tichem automaticky propojené. Dovolte si chvilky ticha v každém hovoru s blízkým člověkem, vnesete tak do vašeho vztahu více respektu a úcty.