Tvrdé omezení ihned po Vánocích, opět přejdeme do 5. stupně

Tvrdé omezení ihned po Vánocích, opět přejdeme do 5. stupně
Nekompromisně a bez výjimek. Od 27. prosince přecházíme do 5. stupně proti epidemiologického systému PES, na Silvestra zůstaneme doma u televize a oblečení v supermarketech už nekoupíme.

Omezení volného pohybu

Omezení se dotýká i nočního zákazu vycházení, nově bude tento zákaz platit od 21.hodiny do 5. hodiny ráno. Výjimku mají pouze nejnutnější cesty -  do a ze zaměstnání, cesty potřebné k vykonávání povolání, rozvážka, cesty k řešení rizikových situací a kvůli zdraví.

Venku se mohou nově pohybovat pouze 2 osoby najednou, lidé by měli vycházet z domu jen v nejnutnějších případech - nákup potravin a jiných nezbytných potřeb, zdravotní procházky, cesta do a ze zaměstnání.

Mohou se konat pohřby a svatby, prostory, kde se tyto události budou konat musí mít sníženou kapacitu na 10 %. Povoleno je rovněž i vycestování z České republiky

Sport a rekreace

Povoleny jsou cesty za účelem rekreace, do parků, hor apod. Budeme moci například vyrazit na běžky, lyžařské vleky však budou uzavřeny.

Fitness centra, bazény a wellness centra zůstanou nadále uzavřeny.

Obchody a služby

Supermarkety budou moci prodávat pouze potraviny, drogérii a další věci určené pro nezbytnou spotřeby, nově tak nemohou prodávat například oblečení, elektroniku apod. Uzavřou se veškeré prodejny, které nedisponují nezbytným zbožím. 

Otevřeny zůstanou obchody s potravinami, drogérie, lékárny, optiky, trafiky, železářství, obchody s domácími potřebami, galanterie, zverimexy, květinářství, zámečnictví a čerpací stanice.

Ostatní zboží lze nakoupit bez problémů na internetu.

Veškeré prodejny budou mít otevřeno také v neděli.

Stravovací a ubytovací zařízení

Hotely, pensiony a další ubytovací zařízení zůstanou nadále uzavřeny.

Ani restaurace a jiná stravovací zařízení své prostory pro hosty prozatím neotevřou, fungovat budou pouze skrze rozvozy a výdejní okénka, ze kterých se ale nesmí prodávat alkoholické nápoje.

Kultura

Muzea, galerie, divadla a další kulturní zařízení zůstanou uzavřeny.

Školy

Ani po prodloužených vánočních prázdninách se všichni školáci do škol nevrátí. 4. ledna se do škol vrátí pouze žáci 1. a 2. ročníků. Třídy se otevřou také pro žáky mateřských škol.