Zdravá bábovka s mrkví

Zdravá bábovka s mrkví
Do bábovek nepatří jen klasické ingredience, jako mouka nebo cukr či mléko, ale také zelenina. Zní to sice trochu zvláštně, ale není nad bábovku cuketovou, dýňovou nebo třeba mrkvovou. Zelenina v bábovce dodá na chuti a osvěží těsto.

Mrkvová bábovka je skvělá a její pečení radost. Tuto svěží kořenovou zeleninu skvěle doplňuje koření, které se běžně přidává do perníku.

Můžete použít jednotlivé druhy koření nebo také vyzkoušet už předem namíchané perníkové směsi. 

Ingredience potřebné na přípravu bábovky:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 100 g mletých vlašských ořechů, mandlí nebo kokosu
  • 300 g pšeničná mouka celozrnná
  • prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 jogurt
  • 200 g medu, sirupu z agáve, čekankového, javorového nebo rýžového
  • 50 g slunečnicového oleje
  • 1 balení rozinek, které jste dopředu namočili v rumu
  • směs zázvoru, skořice, muškátového oříšku, badyánu, nového koření a kůry z bio citronu

Postup přípravy:

Nejprve si namíchejte směs koření. Určitě si tuto skvělou buchtu oblíbíte, takže je dobré si směs uchovat i na později, a navíc míchání po špetkách nějak není ono. Vezměte si malou misku a přidejte od každého koření 1 lžičku.

Jen s muškátovým oříškem šetřete, tam je špetka na pravém místě, protože by se měl dávkovat po velmi malém množství. Koření by mělo být mleté nebo si je můžete pomlít sami doma. Směs pořádně promíchejte.

Poté si oloupejte a nastrouhejte mrkev. V této buchtě by neměl chybět sníh z vaječných bílků, takže si našlehejte tuhý sníh. Zbylá vajíčka spolu s ostatními ingrediencemi a mrkví smíchejte dohromady. Přidejte jednu lžičku kořenící směsi a důkladně promíchejte. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte našlehaný sníh z vaječných bílků. Do vymazané a vysypané formy vylijte těsto. 

Zdroj: Kovaleva_Ka / Shutterstock

Pečení zdravé bábovky s mrkví

Bábovku vložte do předehřáté trouby, která by měla být rozpálena na 180 °C a pečte 45 minut, než povrch bábovky nezhnědne. Barvou i vůní bude připomínat perník, avšak mrkev ji skvěle odlehčí a ořechy s rozinkami naloženými v rumu vám připraví skvělý chuťový zážitek.

Nakonec ji můžete posypat moučkovým cukrem na ozdobu nebo kokosovou moukou či samotným kokosem.

Na ozdobení můžete použít také čokoládovou polevu nebo také citronovou či ji zkusit posypat pro změnu moukou z ořechů, například mandlovou. 

Bábovka je skvělá na snídani i večerní hodování u kávičky či k čaji. Jak všichni víme, mrkev je zdravá na oči a když nahradíte obyčejnou pšeničnou mouku celozrnnou, uděláte tak něco pro své zdraví i štíhlou linii.

Celozrnná mouka se pomalu tráví, proto nesníte pečiva tolik najednou, jako v případě mouky klasické. Obsahuje také mnoho minerálů a vitaminů, které jsou prospěšné pro vaše tělo. Když mlsat tak jedině zdravě.

 

Zdroj: