Jak si udržet krásné vlasy bez lupů a mastnoty

Jak si udržet krásné vlasy bez lupů a mastnoty
Nejlepší způsob uchování krásných vlasů spočívá v jejich pečlivém ošetřování vhodnými přípravky. Jejich volba závisí na typu vlasů a citlivosti vlasové pokožky.

Normální vlasy

Normální vlasy poznáme tak, že po umytí a usušení jsou pružné a dají se snadno rozčesat i bez použití balzámů. Konečky vlasů jsou silné bez rozštěpení a vlasy jsou na pohled lesklé a na omak hebké.

Suché vlasy

Vlasy suché poznáme podle absence lesku, jsou lámavé a trpí na rozdvojení konečků. Je téměř nemožné vlasy upravit do účesu, jelikož špatně drží tvar. Suché vlasy často doprovází svědivost vlasové pokožky a tvorba lupů. Lupy u suché pokožky jsou menší, lehce se odlupují, jsou tudíž ve vlasech lépe viditelné. Suché vlasy nemyjeme častěji než jednou za 10 až 14 dní. Šampony používáme na přírodní bázi s přídavkem kvalitních olejů. Nepoužíváme fén a vyvarujeme se agresivním přípravkům při barvení a trvalé. 

Mastné vlasy

Účes s mastnými vlasy drží nejdéle jeden den, poté se vlasy začnou rozdělovat do pramenů. Mastné vlasy myjeme častěji, ale používáme šampony, které mastnotu odstraňují šetrně. Vyhneme se přípravkům se silikony, které mastnotu jen zhoršují. Přílišnou produkcí kožního mazu vznikají mastné lupy. Tyto lupy jsou větší a hůře se odlupují. 

Recepty proti lupům

Kúra z kopřivy pro tmavé vlasy

Do 1 litru vody vsypeme 2 hrsti sušených kopřivových listů, přivedeme k varu a necháme 10 minut louhovat. Vlasy po umytí opláchneme scezeným výluhem a opatrně vtíráme do pokožky hlavy. Zbylý výluh uchováváme v lednici, opakujeme dvakrát týdně.

Kúra z lopuchu a přesličky pro světlé vlasy

2 hrsti směsi sušeného lopuchu plstnatého a přesličky rolní vsypeme do hrnce s 1 litrem vody a vaříme na mírném plameni půl hodiny. Vlasy bylinným odvarem opláchneme až po jejich umytí. Používáme dvakrát týdně.