Strava podle ajurvédy: Po ránu něco sladšího, k obědu malou hostinu a před spaním mléko

Strava podle ajurvédy: Po ránu něco sladšího, k obědu malou hostinu a před spaním mléko
Ajurvédské stravování je založené na tisícileté tradici ajurvédské medicíny, která pracuje s vyvážením různých druhů energie v těle. Podle typu převládající energie jsou zvoleny vhodné potraviny, které podpoří vnitřní rovnováhu organismu. Pro všechny však stanovuje obecná pravidla, jak se stravovat.

Ajurvéda klade důraz na konzumaci skutečných potravin jako jsou ovoce, zelenina, obiloviny a luštěniny. Volba a čas jídel se řídí podle přírodních zákonů. Zohledňuje tak denní a roční období i okolní prostředí. Největší důraz však klade na klidné a harmonické prostředí při jídle. Z konzumace i přípravy jídla bychom měli mít potěšení. 

Snídaně

Jako první jídlo se podle ajurvédy nedoporučují obiloviny, s výjimkou pohanky. V létě snídejte dostatek čerstvého ovoce, v chladnějším období sušené ovoce a ořechy. Po ránu si můžete dopřát něco sladšího, během dne tělo stihne všechny kalorie spálit. Ideální doba pro snídani je v 6 hodin. Snídani si můžete rozdělit na dvě porce, například v 6 a 9 hodin.

Oběd

Oběd by měl být nejobsáhlejším jídlem složeným z několika chodů, přesto se nepřejídejte. Obědvejte mezi 11 a 13 hodinou, nejpozději však ve 14 hodin. Kolem poledne je náš spalovací oheň nejsilnější, i hůře stravitelné pokrmy byste v tuto hodinu měli bez problémů strávit.

K obědu můžete zařadit:

obiloviny a luštěniny

cokoliv z mouky

potraviny s vysokým množstvím kalorií

Večeře

V ideálním případě byste neměli večeřet po 18 hodině. Navečer jezte lehce a opět vynechejte obiloviny a luštěniny. K večeři podávejte hlavně zeleninová jídla, v létě salát, v zimě zeleninu tepelně upravenou. Pokud máte hlad později večer, ohřejte si hrnek mléka s kardamomem. Teplé mléko vyrovná vaši energii a bude se vám lépe usínat.