Líčení slouží ke zkrášlení, neděláte těchto 9 obvyklých chyb v líčení?

Líčení slouží ke zkrášlení, neděláte těchto 9 obvyklých chyb v líčení?
Ideálně by mělo přitáhnout pozornost na rysy, které žena již má, a zdůraznit je. Ale líčení vyžaduje trénink stejně jako cokoliv jiného. I ženy, které líčidla používají celé roky, se mohou dopustit jedné z obvyklých chyb.

Zapomínáte na první krok

Ještě než začnete na obličej nanášet líčidla, měli byste se ujistit, že vaše pleť je pečlivě vyčištěná. Pleťová voda, vyživovací krém či olejíček na pleť, to všechno zajistí, že kůže bude hydratovaná a nikoliv suchá, takže líčidla na ní budou vypadat o to lépe.

Používáte špatné náčiní

Stejně jako líčidla samotná jsou důležité i nástroje, které používáte. Patlat make-up na obličej holýma rukama je tabu. Akorát tím riskujete, že si na citlivou kůži tváří nanesete bakterie. Místo toho použijte štětce a houbičky. Ale pozor! Ty musí být čisté a pravidelně umývané. Jinak vám hrozí, že místo půvabného líčení vám na tváři vyraší vyrážka.

Nelíčíte se na přirozeném světle

Řada žen ráno vejde do koupelny a neopustí ji, dokud nemá nalíčený celý obličej. Pokud chcete dosáhnout co nejpřirozenějšího efektu, měli byste se líčit v místnosti, kam dopadá přirozené světlo. Pokud přírodní světlo nepřichází v úvahu (například protože vstáváte v pět hodin ráno, kdy je venku stále tma), teplé bílé LED světlo, které je nejpodobnější slunečnímu světlu, poslouží jako náhradní možnost.

Používáte příliš mnoho make-upu

Make-up jako takový slouží primárně k zakrytí nedostatků pleti. Jde o základ líčení, od kterého se můžete následně odpíchnout. Nemá cenu naplácat tlustou vrstvu make-upu na celý obličej. Postačí nanést malé množství na riziková místa, jako bývají tváře, nos a kůže pod očima. Nezapomeňte na případné pupínky či na čelo, zejména pokud se plánujete daný den fotit a víte, že váš obličej má tendenci se lesknout.

Ujistěte se, že jste vybrali správný odstín, který odpovídá vaší pleti. Není dobré používat make-up světlejší než vaše pleť. V neposlední řadě nezapomeňte malé množství make-upu aplikovat i na uši a krk. Pokud bude mít váš obličej jinou barvu než krk a uši, všichni na první pohled poznají, že jste se namalovali.

Nepoužíváte správnou oční linku

Černé oční linky jsou stylové. Bohužel se nejvíce hodí k lidem, kteří mají přirozeně tmavší pleť. Pokud jste typ Sněhurka, s ostře černými linkami budete vypadat drsně a hrubě. Světlejším typům víc sluší hnědé oční linky. To platí zejména o blondýnkách s modrýma očima. Pro spodní víčka následně vždycky vybírejte o něco světlejší barvu než pro vrchní.

U očí se zaměřte i na barvu vlasů, ta je důležitá například pro konkrétní barvu očních linek.
U očí se zaměřte i na barvu vlasů, ta je důležitá například pro konkrétní barvu očních linek | Zdroj: ShotStudio / Depositphotos

Všechno je to o barvě řasenky a tužky na obočí

Vybrat ten správný barevný odstín je důležité i u řasenky. V tomto případě platí přesný opak než u oční linky. Na řasy byste měli použít řasenku, která je o dva odstíny tmavší než vaše obočí.

Nikdy neaplikujte více než dvě vrstvy, jinak to řasy slepí k sobě a budou vypadat jako nevzhledné chomáčky. Řasenku po třech až čtyřech měsících obměňujte, stará řasenka opět řasy slepuje. Voděodolná řasenka déle vydrží, ale také se mnohem hůř odstraňuje a řasy to odnášejí například tak, že se častěji lámou.

Barva hraje roli taktéž u tužky na obočí. Pokud tužku používáte k optickému zhuštění obočí, měli byste zvolit o odstín světlejší tužku, než je vaše obočí.

Před spaním vyčistit!

Jedno z nejdůležitějších pravidel, které řada lidí přesto i nadále porušuje, je odlíčení před spaním. Zejména v případě, že se pozdě v noci vrátí z večírku a vyčerpaní padnou do postele. Líčení ponechané na obličeji přes noc ucpává póry a kůži vysušuje, takže je následně náchylná k akné a infekcím.

Buď, anebo

Základní poučka zní: vyberte si jednu část obličeje, na kterou se zaměříte. Jinými slovy, pokud zvolíte výraznější líčení očí, s rtěnkou to nepřehánějte a použijte třeba jenom lesk na rty.

Jestli naopak použijete zářivou rtěnku, krvavě rudou, černou či jinou pozornost poutající barvu, s řasenkou a očními linkami to nepřehánějte. Zkombinovat obojí má většinou za následek to, že člověk připomíná klauna.

Soulad je nad zlato

Při líčení byste měli vzít v potaz i vaše oblečení. Stejně jako u výše zmíněného platí, že když máte oblečené výrazné šaty, měli byste zvolit umírněnější líčení a obráceně.