Akné ve třiceti: poradíme, jak se pupínků konečně nadobro zbavit

Akné ve třiceti: poradíme, jak se pupínků konečně nadobro zbavit
Většina žen se s pupínky potýká hlavně v pubertě. Může se ale stát, že pleť začnou „zdobit“ první vrásky a pupínky přitom stále ne a ne zmizet. Naštěstí máme spolehlivý návod, jak s nimi pryč.

Důkladné čištění pleti
Čištění pleti ráno a večer by měl být základ vždy, ať už máte mastnou pleť či nikoliv, a dokonce i tehdy, pokud nepoužíváte makeup. Ovšem pokud už je vám přes dvacet pět nebo dokonce přes třicet, rozhodně nepoužívejte produkty na akné určené pro mladistvé. Většina z nich je velmi agresivní a plná alkoholu. To pleť extrémně vysuší a vede k brzké tvorbě vrásek. Čistěte důkladně, ale zvolte například gelové čištění vhodné pro smíšenou pleť a následně tonikum, které pleť dočistí a uzavře póry. Hlavně si hlídejte, aby všechny přípravky byly bez alkoholu! 

Krém
Ženy, které trpí na akné, většinou vsází na produkty pro mastnou pleť. Ovšem i tady platí, že to, co fungovalo ve dvaceti, nemusí být za pár let pro pleť to pravé ořechové. Zralejší pleť potřebuje intenzivní hydrataci a doplnění důležitých látek, které pozastaví čas a zabrání předčasné tvorbě vrásek. Může se tedy stát, že máte pupínky a zároveň jsou jiné části obličeje vysušené a pokryté šupinkami suché kůže. Volte spíše krémy na smíšenou pleť. Výborné jsou také produkty s kyselinou hyaluronovou v podobě gelových krémů. Důležité je uvědomit si jednu věc – hydratovat nutně neznamená mastit. Tedy i krém pro normální až suchou pokožku vám může pleť zlepšit. Důležité je, aby jeho složení nebylo mastné a neucpávalo póry. Příjemným překvapením pro naši redakci je sada krémů Mary Kay TimeWise Age Minimize 3D pro normální až suchou pleť. Vyhladí vrásky, a přitom nenahrává vzniku pupínků.

Lokální péče
Lokální roll-ony nebo gely jsou jediné produkty, kde je alkohol povolen i pro zralejší pleť. Nanášejí se přímo na pupínek, nebo na zarudlé místo, kde se pupínek začíná tvořit. Pupínek vysuší a zabrání tak tomu, aby dále rostl. Většina těchto produktů obsahuje navíc látky podporující hojení. Když ho nanesete v rané fázi a vzpomenete si dvakrát až třikrát denně, je během jednoho dne po pupínku. Vyzkoušejte třeba roll-on od Ryoru, který obsahuje i výtažky z levandule, díky čemuž navíc krásně voní.

Masky a peelingy
Sbohem byste měla dát slupovacím maskám, které pleť zbytečně dráždí. Případně jen používejte pouze na oblast nosu a brady, ale určitě ne na tváře a čelo, kde je kůže velmi jemná. Volte raději masky s černým uhlím (doporučit můžeme hloubkově čisticí masku s aktivním uhlím od Mary Kay, která je vhodná i pro starší pleť). Maska pleť vyčistí a stáhne póry, ovšem nedojde k nadměrnému podráždění a vysušení. I peeling by měl být spíše jemnější. Využít můžete také masážní houbičku nebo peelingové rukavice, díky kterým si intenzitu určíte sama.

Séra
Sérum dodá pleti výživné látky a krásně ji rozjasní. Navíc existují i speciální séra proti akné, například s výtažky z konopí. Volte spíše lehčí séra, ideálně ta s vodovou konzistencí.

Čištění štětců, péče o krémy
Děláte úplně všechno a akné se vás stále drží? Nezapomínejte důkladně čistit štětce. Po každém použití je můžete postříkat dezinfekčním sprejem určeným přímo na štětce a minimálně jednou týdne je nutné je vzít vodou. Čistit můžete speciální mýdlem na štětce, ale stačí i jemný přírodní šampon. Jinak se ve štětcích budou množit bakterie a ty budete nanášet na obličej spolu s make-upem. Pokud nemáte krém ve vymačkávací tubě, nabírejte ho čistou špachtličkou. Jinak opět hrozí, že se v něm rozmnoží bakterie.

Vhodný make-up a nekomedogenní produkty
Je jasné, že pro mastnou či smíšenou pleť se hodí spíše matující make-up. Ovšem pohlídat si musíte i to, aby byl nekomedogenní, tedy aby neucpával póry. Pleť musí dýchat! Totéž platí, i pokud v létě na obličej používáte opalovací krém. Cokoliv, co nanesete, nesmí vaše póry ucpat, jinak se pupínků nikdy nezbavíte.