Blahodárné působení jablečného octu na vlasy

Blahodárné působení jablečného octu na vlasy
Každá žena chce být krásná. Nádherné vlasy patřily vždy k symbolům ženskosti. Péče o vzhled je důležitou součástí moderního člověka.

Jak působí jablečný ocet na vlasy?

Použitím jablečného octa na mytí vlasů se rozhodně vyplatí. Je to šetrná metoda, která dokáže uklidnit svědivou pokožku a suchým a matným vlasům dodat potřebný lesk.

Po aplikaci budou vaše vlasy vypadat zdravě a leskle. Jablečný ocet obnovuje rovnováhu pH podrážděné pokožky.

Jaké látky obsahuje?

Kyselinu octovou, pantothenovou, maleinovou, biotin a vitamíny C, B, draslík, železo a fosfor.

Výhody použití jablečného octa:

  • Čistící účinky
  • Zabírá proti vším
  • Zabírá proti lupům
  • Odmašťovací účinky
  • Oživí objem

Čistící účinky

Tento přípravek odstraňuje zbytky výrobků na vlasy a minerálie z tvrdé vody, které vysouší vlasy a podporují jejich lámavost. Blonďaté vlasy jsou více náchylné k lámavosti a pravidelné oplachování jablečným octem jim pomůže. Navíc ocet také odstíny blond zesvětlí.

Proti vším

Vši ve vlasech jsou opravdu otravné. Nicméně se vyskytují čas od času stále, především u dětí. Vši reagují citlivě na kyselý pH faktor. Díky antiseptickým a antimykotickým účinkům se mohou zmírnit bakteriální onemocnění vlasové pokožky.

Proti lupům

Pravidelné oplachování může zmírnit tvorbu lupů. Příčinou je podrážděná pokožka, jejíž pH faktor není v rovnováze. Používáním jablečného octa je možné vrátit pH faktor na správnou hodnotu.

Proti svědění

Svědění pokožky hlavy je velice nepříjemné. Člověk má tendenci se na hlavě škrábat a tím si ještě zhoršuje svůj stav. Pokud se poškodí přirozené kožní bariéry, do pokožky se mohou dostat škodlivé látky a vyvolat tak drobný zánět. Kúra s jablečným octem může pomoci.

Jablečný ocet je účinný na svědění pokožky hlavy i kůže.
Jablečný ocet je účinný na svědění pokožky hlavy i kůže. | Zdroj: Thamkc / Depositphotos

Odmašťovací účinky

Kdo má rychle se mastící vlasy, často se nemůže vymanit z bludného kruhu. Člověk si vlasy myje často a následně jsou vlasy za nějaký čas opět mastné. Dlouhodobě může pomoci oplachování se zředěným jablečným octem. Poté bude vlasová struktura uzavřená a uhlazená.

Objem

Jablečný ocet oživí objem. Je tedy vhodný pro majitele jemných, zplihlých a mastných vlasů. Pro tyto typy vlasů je užívání tohoto přípravků optimální. Přípravek dokáže zbavit vlasy mastnoty a podpořit a oživit objem.

Může se jablečný ocet používat na všechny typy vlasů?

Ano, nejvíce se hodí pro kombinaci různých typů vlasů a hodí se pro barvené vlasy.                                                                                                   

Jak na použití přípravku na vlasy?

Voda na vlasy se vytvoří následovně: Smíchejte 2 lžíce jablečného octa a 1 hrnek vody. Umyjte si vlasy vaším šamponem a kondicionérem. Nalijte směs rovnoměrně na vlasy a vmasírujte ji pečlivě i do pokožky. Několik minut nechte působit a opláchněte.

Jak často se má kúra opakovat?

Záleží na vašem typu vlasů, ale všeobecně se doporučuje kúru opakovat jednou měsíčně.

Výroba jablečného octu

Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek. Tato jablka se nechají kvasit a tekutina zlatavé barvy vznikne fermentací. Při procesu fermentace dojde k rozštěpení cukrů bakteriemi a kvasinkami. Nejprve se cukry přemění na alkohol a poté se fermentuje na ocet.

Vyrobte si domácí jablečný ocet svépomocí

Pokud máte domácí jablka, která nebyla chemicky ošetřená, můžete se pustit do výroby jablečného octa. Jablka nastrouháte nebo nakrájíte na tenké plátky i se slupkou, naložíte je do sklenice a zalijete vodou s rozpuštěným cukrem. Zakryje se plátnem nebo ubrouskem.

Necháte kvasit deset dní na světlém místě a promícháte 1x za den čistou lžičkou. Poté scedíte obsah přes plátýnko nebo jemné sítko do skleněné láhve. Uskladníte na tři týdny do chladu a temna a už nemíchejte. Poté znovu scedíte a máte hotový jablečný mošt.