Chcete se skutečně pustit do té nejnáročnější diety? Jmenuje se zónová

Chcete se skutečně pustit do té nejnáročnější diety? Jmenuje se zónová
Snažíte se zhubnout? Už vás nebaví krátkodobé drastické diety, které ve finále nefungují? Pokud to s hubnutím myslíte skutečně vážně a hledáte trvalé řešení, mohla by pro vás být zónová dieta ta pravá.

Zónovou dietu vyvinul před více než 30 lety Dr. Barry Sears, americký biochemik. Zónová dieta tvrdí, že snižuje záněty v těle. Dle Dr. Searse jsou to právě záněty, které zapříčiňují přibývání na váze, chronická onemocnění a rychlejší stárnutí.

Zónová dieta vám pomůže shodit přebytečná kila, zlepšit psychickou a fyzickou výkonnost a zároveň žít plnohodnotnější život. Nejedná se o žádnou krátkodobou záležitost, zónová dieta je celoživotní dietní program založený na vědecky podložených poznatcích, který snižuje záněty vyvolané stravou.

Tzv. zóna je skutečný fyziologický stav vašeho těla, který lze změřit v klinických testech. Pokud se nacházíte v zóně, optimalizovali jste svou schopnost kontrolovat zánět vyvolaný stravou.

Pomůže shodit přebytečná kila, zlepšit psychickou a fyzickou výkonnost, Zdroj: wavebreakmedia / Shutterstock

Mezi výhody pobytu v zóně patří: 

  • Ztráta přebytečného tělesného tuku nejrychlejším možným tempem
  • Udržení dobré kondice 
  • Lepší výkonnost
  • Rychlejší myšlení

Kontrola zánětů vyvolaných stravou je celoživotní úsilí. Právě záněty narušují hormonální komunikaci v našich buňkách, což nám brání v dosažení maximální výkonnosti. Změny ve stravování, které vám umožní dosáhnout zóny a udržet se v ní, se mohou zpočátku zdát obtížné, ale stojí za to.

Princip zónové diety je vcelku snadný. Je potřeba udržovat tento poměr: 30 % bílkovin, 30 % tuků a 40 % sacharidů. Dále je nutné snídat maximálně do hodiny po probuzení a následně jíst po 3–4 hodinách, celkem tedy 5x denně. Snídaně, oběd a večeře mají být vydatnější (každé jídlo do

 500 Kcal) a dvě svačiny spíše menší (do 100 Kcal). Před každým jídlem vypijte 3 dcl čisté vody.

Celkově byste měli vypít za den alespoň dva litry. Součástí diety jsou sacharidy s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že zajišťují pomalé uvolňování cukru do krve, aby vás déle zasytily. Bílkoviny by měly být libové a tuky převážně mononenasycené. Úskalím diety je nutnost hlídat glykemický index, přepočítávání živin a jejich následný převod do procent.

Které potraviny jsou při zónové dietě vhodné a kterým byste se měli spíše vyhnout: 

Bílkoviny (30 %) – vsaďte na libové bílkoviny – vaječné bílky, ryby, drůbež, libové hovězí, vepřové, jehněčí, telecí a zvěřina, ryby a korýši, tofu a další sójové výrobky nebo nízkotučné mléčné výrobky.

Sacharidy (40 %) – jezte hodně barevné zeleniny, např. okurky, papriky, špenát, rajčata, houby, žlutou dýně, cizrnu a další. A trochu ovoce jako jsou bobuloviny, jablka, pomeranče, švestky a další. Dále obilniny, jako jsou ovesné vločky a ječmen. Vyhněte se ovoci a zelenině s vysokým obsahem cukru (např. banány, rozinky) nebo škrobu (např. brambory, kukuřice).

 

Tuky (30 %) – vhodný je řepkový, sezamový, arašídový a olivový olej, avokádo, makadamové ořechy, arašídy, kešu, mandle nebo pistácie, arašídové máslo nebo například tahini.

Zastánci diety tvrdí, že jakmile snížíte zánět, budete rychleji ztrácet tuk, zpomalíte stárnutí, snížíte riziko chronických onemocnění a zlepšíte svou výkonnost. Tak s chutí do toho.

 

Zdroje: