Úžasná a luxusní tvarohová bábovka hrnková

Úžasná a luxusní tvarohová bábovka hrnková
Hrnkové bábovky jsou nejlepší a nejrychlejší recept. Nepotřebujete váhu, hrnek má doma zkrátka každý. Bábovku si snadno odměříte a tvaroh jí dodá na vláčnosti.

Na tvarohovou bábovku budete potřebovat tvaroh nejlépe polotučný nebo klasický měkký v kostce. S plnotučným tvarohem by nebyla tak lehká a zároveň nadýchaná. Rozinky si den dopředu namočte v rumu, aby nasákly a pěkně provoněly těsto.

Jaké budete potřebovat ingredience:

  • 250 g tvarohu měkkého nebo polotučného
  • 2 vejce
  • půl hrnku oleje
  • 0,5 hrnku cukru krupice
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • lžíce rumu
  • lžička citronové kůry, může být i pomerančová
  • 1 lžička kandovaného ovoce
  • půl balíčku rozinek

Postup přípravy

Nejprve si namočte hrozinky do rumu, nejlépe den dopředu, tak aby se krásně nasákly a byly měkké. Při přípravě těsta ušlehejte sníh z vaječných bílků a cukru. Poté v druhé míse smíchejte všechny ostatní ingredience, aby se dobře propojily. Do výsledného těsta přimíchejte opatrně sníh.

Příliš hustý nebo hrudkující se tvaroh můžete naředit trochou mléka, postačí dvě nebo tři lžičky, podle potřeby. Dosáhnete tak krásné hladkého těsta.

Citronovou kůru si můžete sami nastrouhat, ale použijte jedině biocitron. Citrony, které jsou běžně dostání v obchodě, jsou chemicky ošetřeny a jejich kůra je plná škodlivých látek. Můžete si koupit také citronovou kůru v sáčku.

Kandované ovoce každý z nás zná, ale jak vlastně vzniká a co to přesně je? Je to ovoce, které se namáčí ve velkém množství cukru, přičemž se v něm snižuje obsah vody.

Zdroj: Swapan Photography / Shutterstock

Tak vzniká skvělá a barevná cukrovinka, která se nekazí a je možné ji používat při pečení nebo zdobení buchet či bábovek. Nejčastěji se kanduje pomerančová kůra, třešně, švestky, meruňky nebo také dýně. Od ovoce sušeného se liší vysokým obsahem cukru.

Aktivní hospodyňky, které se ničeho nezaleknou, si mohou vyrobit kandované ovoce také svépomocí doma. Existuje několik různých receptů, jak si kandovat ovoce. Ovoce se zpravidla nakrájí na kousky, povaří a naloží do cukerného roztoku. Dá se následně sušit a nakonec jej můžete obalit také v moučkovém cukru.

A jdeme péct

Troubu rozpalte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte moukou, nejlépe polohrubou, můžete použít i strouhanku. Vlijte těsto do formy.

Tvarohovou bábovku si můžete také udělat mramorovanou. Stačí či obarvit polovinu těsta kakaem a vylít do formy střídavě světlou a střídavě tmavou část těsta.

Bábovku pečte přibližně 45 minut, až je těsto na horní straně krásně propečené do zlatova. Můžete použít také test špejlí, kdy zjistíte, jestli se těsto nepřichytává na špejli.

Horní stranu bábovky můžete posypat klasicky cukrem, ale také použít různé krémy, polevy nebo barevné drobení. Zajímavý způsob zdobení bábovky je pomocí krému, který zdobičkou rozprostřete na povrch bábovky.

Skvělý je medový krém, kdy smícháte med s rozměklým máslem a šlehačkou či smetanou. Pro lehčí variantu můžete šlehačku nahradit rovněž tvarohem, abyste zachovali ducha luxusní tvarohové bábovky.

Vrch posypejte částí kandovaného ovoce. Pokud je sezóna ovoce čerstvého, použijte borůvky, maliny, jahody nebo jakékoliv ovoce, na které máte zrovna chuť.

 

Zdroje: