Je vám 20 nebo 70 let? Pak pravděpodobně prožíváte nejšťastnější období svého života

Je vám 20 nebo 70 let? Pak pravděpodobně prožíváte nejšťastnější období svého života
Těžko říct, v jakém věku je člověk opravdu nejšťastnější. Nebudeme přitom daleko od pravdy, když řekneme, že je to individuální a záleží na životní situaci a okolnostech každého z nás. Nicméně některé studie ve Velké Británii poukazují na to, že je člověk nejšťastnější právě ve 20 a pak v 70 letech.

Možná se začnete těšit na důchod

Poté, co vám poodhalíme závěry některých výzkumů napříč světem (řada průzkumů proběhla například ve Velké Británii, ale nejen tam), se možná začnete těšit na důchod. Mimo jiné odborníci, kteří studovali kvalitu života v různém věku, určili, že nejšťastnější jsou lidé ve dvaceti a pak až v sedmdesáti. Proto pokud jsou dvacetiny už za vámi, nezoufejte, protože se rozhodně máte ještě na co těšit.

Pokud se vám zrovna v této chvíli v životě nedaří a ještě vám nebylo ani 20, nezoufejte, protože podle odborníků jsou mladí lidé ve dvaceti ti nejšťastnější. Samozřejmě nás neberte doslova. Vzhledem k tomu, že jde o výzkum, jedná se o průměr. Proto vy můžete být nejšťastnější třeba už v 16, 17 nebo v 18 letech.

To samé platí i o věku 70 let. Tady jde také o průměr, a proto je více odpovídající doba, kdy vám začíná důchod.

Jaké podobnosti našli vědci na věku 20 a 70 let?

Vědci studovali kvalitu života napříč všemi věkovými pásmy a zjistili, že nešťastnější jsou lidé kolem 20 a 70 let. I když tento věk dělí padesátiletý rozdíl, našli vědci právě u tohoto věku řadu podobností. Právě u těchto věkových kategorií vědcům během průzkumů vyplynula řada výhod.

Jaké výhody s sebou nesou dvacetiny? Když je člověku 20, saje nové životní zkušenosti jako houba. Ve většině případů dvacetiletí studují, a tak je netíží plná pracovní doba. Poznávají nové aspekty života. Když člověk na občance dospěje, otevírají se mu nové možnosti. Může si například udělat řidičák nebo si v restauraci objednat pivo, aniž by o to prosil své starší kamarády.

Vědci zjistili, že se něco podobného děje také v sedmdesáti. I před člověkem v sedmdesáti se otevírá nový svět. Kolem tohoto věku už je čerstvě v důchodu, a proto ho netíží plná pracovní doba stejně jako studenta. Stejně jako student ve dvaceti si čerstvý sedmdesátník musí najít něco, čím zaplní své volné dny. Život sedmdesátiletého člověka je v případě dobrého zdraví plný výzev podobně jako je tomu u studenta.

Šťastní ve 20 i v 70 letech, Zdroj: Alexander Raths / shutterstock

Šťastní ve 20 i v 70 letech!

Ovšem to, že říkáme, že je člověk nejšťastnější ve dvaceti a pak až v sedmdesáti ještě neznamená, že se cítí na vlas stejně v obou životních obdobích. Mimo jiné je potřeba zohlednit 50 let života a zkušeností. Dá se tak říct, že zatímco dvacetiletí lidé jsou šťastní, protože mají vše před sebou a těží ze své budoucnosti, sedmdesátiletí hledají oporu svého štěstí ve svých zkušenostech a minulosti.

Ovšem nic není zadarmo a na průzkumech své životní štěstí stavět nemůžete. Abyste byli šťastní, ať už ve dvaceti nebo v sedmdesáti, je potřeba převzít za svůj život odpovědnost. Protože ani horoskop ani průzkumy nám jej neumí předpovědět. Klíčem ke šťastnému životu je tak spíše spojení se sebou samým, řada vědomých rozhodnutí, klidně i maličko štěstí. Hlavně také umění věci nevzdávat v žádném věku, a to ani přesto, že se nevyvíjejí úplně podle našich představ.

Váš věk neodpovídá věku, kdy byste měli být šťastní? Na to se vykašlete a pokud jste šťastní právě teď, tak si své štěstí naplno užijte! Zjistit, že nám vlastně nic nechybí a že máme řadu důvodů k tomu, abychom byli šťastní, to je velké umění. 

 

Zdroje: