TEST: Ovládá vás tichý zloděj času - prokrastinace? Otestujte se

TEST: Ovládá vás tichý zloděj času - prokrastinace? Otestujte se
Už se Vám někdy stalo, že jste měli hodně práce či úkolů a nemohli jste se odhodlat k tomu, abyste je splnili? Říká se tomu prokrastinace. Proč věci odkládáme a jak to ovlivňuje naši produktivitu? V tomto článku se podíváme přesně na tento problém, naleznete zde i test, který si můžete vyzkoušet. Ten Vám prozradí, jestli jste prokrastinátor nebo ne.

Co konkrétně znamená prokrastinace?

Prokrastinace znamená nekonečný kolotoč, kdy se snažíme vyhýbat úkolům, což vede k odkládání důležitých povinností. Prokrastinaci můžeme nazývat ''zlodějem času''. Často spočívá v dočasném ulehčení od okamžitého stresu, kdy úkoly přecházejí na pozadí a stávají se odloženými povinnostmi. 

Je to takový vnitřní boj mezi tím, co chceme udělat a krátkodobou pohodlností, kdy se nám nechce do práce. Poté přijdou pocity viny, když si uvědomíme, že jsme opět práci odkládali a třeba i nestíháme. Můžeme to pociťovat jako by to byl náš neustálý stín, který nás drží od efektivní práce. Může za to například strach z neúspěchu, nedostatek motivace nebo nejasné cíle. Nedostatek sebedisciplíny bývá být také jednou z příčin. Tohle všechno může mít za následek značné dopady na pracovní výkon a duševní pohodu.

K tomu, abychom pochopili prokrastinaci je potřeba nahlédnout do psychologických aspektů, které ji podporují. Identifikovat emocionální bariéry a najít řešení pro efektivní time management - neboli správu svého času.  Každopádně prokrastinace je něco, co každý z nás zná. Prokrastinace je výzvou, ale v žádném případě není nepřekonatelná. Plánování, stanovování realistických cílů a vytváření odměn za splněné úkoly mohou být pomocníky, které nám pomohou překonat tuto překážku. Postupem času je snadnější dosáhnout našich cílů a vyhnout se odkládání, které prokrastinace přináší.

 

Zdroj článku:
  • Autorský text