Vyzkoušejte 7 rad, které pomohou v boji se stresem

Vyzkoušejte 7 rad, které pomohou v boji se stresem
Podle WHO se počet lidí trpících depresí nebo úzkostí zvýšil od roku 1990 o více než 50 %. Většina z nás se stres snaží prostě jen snášet, jako kdyby byl běžnou součástí života.

Ovšem neřešení stresu může mít katastrofální následky – úzkosti, deprese, záchvaty paniky, vznik nejrůznějších onemocnění a v krajním případě i sebevraždu. To vše může pramenit z chronického stresu.

Pokud se cítíte často napjatí a podráždění, vyzkoušejte těchto sedm způsobů, jak eliminovat stres.

1. Meditujte

Meditace není o vyprázdnění mysli. Je to o klidu mysli. Jediné, co musíte udělat, je soustředit se na svůj dech a pocity ve svém těle. Klidné a hluboké dýchání hraje zásadní roli při ovládání emocí a udržování úzkosti na uzdě. Zapomeňte na své předsudky ohledně meditace, její přínosy jsou velmi reálné a s trochou cviku ji zvládnete i vy.

2. Upravte svůj jídelníček

Pokud budete jíst „odpad“, nemůžete očekávat, že se budete cítit dobře. Konzumujte více rostlinných potravin, vyhněte se vysoce zpracovaným potravinám, pijte více čisté vody, jezte potraviny s protizánětlivými vlastnostmi. Ujistěte se, že získáváte dostatek vitaminu D (ideálně ze slunce, ale pokud to není možné, tak formou doplňku) a v případě potřeby užívejte vitaminu B12.

3. Cvičte

Cvičením získáte svou denní dávku endorfinů. Endorfiny fungují jako protilátka proti mnoha nemocem a jsou vynikajícím prostředkem v boji proti stresu. Vaše možnosti jsou neomezené. Posilovna, rychlá chůze, aerobik, jízda na kole, tanec,… najděte si aktivitu, kterou máte rádi, a pravidelně se jí věnujte.

Meditujte, cvičte, provozujte jógu, Zdroj: ImYanis / Shutterstock

4. Přihlaste se na hodiny jógy

Z lekce jógy v podstatě nemůžete odejít neuvolnění. Její přínos je pro mysl i tělo opravdu neocenitelný.

5. Procvičujte vděčnost

Lidé sami sebe obecně neradi poplácávají po zádech. Mnohem častěji sami sebe shazujeme díky pevně zabudovanému sklonu k negativitě v našem mozku. Na konci každého dne si najděte jednu věc, za kterou jste vděčni, každý dokáže najít alespoň nějakou maličkost. Pokud toto uděláte opravdu každý večer, už po pár dnech pocítíte změnu ve své náladě. Pokud chcete jít ještě dál, pomáhejte ostatním, kdykoli k tomu bude příležitost. I obyčejné podržení dveří může vyvolat úsměv ve tváři.

6. Nesnažte se zalíbit všem

Pod vlivem celebrit a sociálních médií jsme se stali posedlí touhou po dokonalém obrazu sebe sama. Víc než na čemkoli jiném spoustě z nás záleží na tom, abychom v ostatních vzbudili sympatie nebo přímo závist. Sledovat kdo má lepší auto, dražší šaty, vymazlenou kuchyň či zelenější trávu nebo dokonce předstírat, že já mám víc, že já to zvládám lépe, je cestou do pekel. Existuje přímá úměra mezi takovýmto chováním a úrovní stresu. Je nezbytné, abyste pracovali na svých vlastních hodnotách a nezabývali se nepodstatnými názory druhých.

Klaďte místo toho větší důraz na vztahy s vašimi nejbližšími. Většina těch, na které plýtváte energií si vás s největší pravděpodobností ani nevšimne, protože mají starosti sami se sebou a s tím, jak je vnímají ostatní.

Osvojte si toto myšlení a časem se zbavíte mnoha zbytečných stresů.

7. Dopřejte si dostatek spánku

Nedostatečný nebo nekvalitní spánek může negativně ovlivnit vaší náladu, duševní čilost, úroveň energie i fyzické zdraví.

Existuje mnoho dalších způsobů, jak eliminovat stres. Pro začátek však stačí implementovat do svého života tuto „sedmičku“. Snažte se naše rady dodržovat alespoň týden a uvidíte, jak bude svět o poznání růžovější.

Život je příliš krátký na to, abyste jej nežili!

 

Zdroje: