Nechybí vám "déčko"? Proč je pro tělo důležitý vitamín D

Nechybí vám "déčko"? Proč je pro tělo důležitý vitamín D
O vitamínu D často čteme, jak nesmírně je pro lidské tělo důležitý. Víte, kde ho může náš organismus získat a jak poznáme, že ho nemáme dostatek? A kterému mýtu byste naopak věřit neměli?

Proč je potřeba vitamín D

Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Naše tělo si jej umí vytvořit samo. Pomáhá mu v tom ultrafialové záření UVB. Znamená to tedy, že vitamín se tvoří působením slunečního záření.

Za určitých okolností však nemusíme mít vitamínu dostatek. U dětí se tento stav může projevovat onemocněním zvaným křivice. U dospělých dochází k tzv. osteomalácii, tedy k úbytku anorganické složky kostní hmoty.

Z toho vyplývá, že důležitý je vitamín D především pro správnou mineralizaci kostí. Rovněž se podílí na správném vývoji zubů a kloubů.

Nedostatek vitamínu D je zejména v našich zeměpisných podmínkách běžný. Můžeme jej totiž kromě expozice slunečním zářením doplnit také stravou, kterou konzumujeme. Ta česká však obvykle neobsahuje dostatek tučných ryb, které jsou bohatým zdrojem vitamínu D. Do jídelníčku tak je na místě zařadit například makrelu nebo lososa.

Získávání vitamínu D

Ačkoli se můžete v některých zdrojích dočíst, že krémy s UV faktorem kůži paradoxně chrání natolik, že se vitamín D tvoří v nedostatečné míře, není tomu tak. Do kůže přes veškerou ochranu malé množství UV záření pronikne, což je dostačující.

Vystavovat svou pokožku bez ochrany nadměrnému slunečnímu záření bychom jednoznačně neměli. Postačí vám pravidelný pohyb venku. Ten vám ostatně prospěje po všech stránkách.

V průměru potřebujeme denně 200 až 2000 IU vitamínu D. Tato dávka by neměla být překračována, k čemuž může dojít zejména tehdy, nebudeme-li dodržovat doporučené dávkování u syntetických doplňků stravy.

Měli byste tyto preparáty brát? Televizní reklamy vás o tom usilovně přesvědčují. Lékaři se k tomu příliš nepřiklánějí. Za vhodnější je pokládána úprava životosprávy a celkově dodržování zásad zdravého životního stylu. Alespoň pakliže je to možné, například alergici mají totiž výběr vhodných potravin zúžený. Těm jsou potravinové doplňky doporučeny coby vhodné.