Víte, že stres může být i přínosný? Zajímá vás kdy?

Víte, že stres může být i přínosný? Zajímá vás kdy?
Stres bývá pro většinu lidí problém. Můžete se cítit špatně fyzicky a psychicky, má negativní vliv na zdraví a imunitu, nicméně ne vždy je stres špatně. Jsou chvíle, kdy může být prospěšný.

O jeho negativním vlivu na zdraví se píše všude a lékaři upozorňují na nutnost stres eliminovat. Co dělat, aby ho bylo méně, jak žít a fungovat lépe. Ne vždy to ale platí, život zcela bez stresu také není to pravé, chybí v něm výzvy a postupné budování psychické odolnosti. Téměř vše, co se vám děje v životě, s sebou přináší nějaký stres. Když se připravujete na zkoušku ve škole, pohovor do zaměstnání, narození dítěte. Těch situací je mnoho a stres tělu může i pomoci.

Dobrý stres vs. špatný stres

Za špatný stres se dá označit ten chronický. Dlouhodobý stres, který trvá dlouhé měsíce a roky. Je velmi škodlivý, ničí imunitu, způsobuje úzkosti, únavu, chronická onemocnění a často vede až k depresi. Tento typ stresu byste měli řešit, žádné přínosy pro vás nemá. Pak je tu ale stres, který přínosný je. Život nás denně vystavuje situacím, kterým se nikdo nevyhne. Můžete se na nich mnohé naučit. Jaké jsou jeho benefity?

Dělá vás psychicky odolnějším

V první řadě vás dělá psychicky odolnějším. Vystavuje vás nejrůznějším situacím, učí vás na ně reagovat a při jejich opakování je zvládáte lépe a lépe. Jde o benefit jednorázové stresové situace, váš mozek si situaci zapamatuje a vy ji příště zvládnete o něco lépe a víc v klidu.

Pomáhá vyhnout se nemoci

Nízké dávky stresového hormonu pomáhají chránit před infekcí. Mírný stres produkuje chemické látky, které poskytují imunitnímu systému ochranu před nemocemi. Pozor na chronický stres, který má zcela opačné účinky – nemoci a záněty v těle vyvolává.

Nízké dávky stresového hormonu pomáhají chránit před infekcí, Zdroj: G-Stock Studio / Shutterstock

Zlepšuje funkce mozku

Jste nervózní, čeká vás situace plná vypětí a je vám nevolno? Právě mírný stres vám pomůže a vybičuje výkon vašeho mozku. Bude vašim pomocníkem na pohovoru nebo u zkoušky. Posiluje spojení mezi neurony, zlepšuje paměť a pozornost, pomůže vám stát se produktivnějšími. To také vysvětluje, proč mnoho lidí pracuje lépe pod tlakem a těsně před uzávěrkou termínů. Pokud nastane situace, že něco musíte stihnout, váš mozek to pochopí a díky mírnému stresu vše zvládnete.

Přestože stresová reakce může být někdy škodlivá, v mnoha případech stresové hormony ve skutečnosti uvolňují do těla chemické látky, které obnovují buňky, syntetizují bílkoviny a posilují imunitu, takže tělo zůstává ještě silnější a zdravější, než bylo dříve. Je velmi důležité se stresem umět pracovat a přesměrovat ho pozitivním směrem – využít ho.

V případě chronického stresu je také potřeba dívat se vpřed. Překonáte velmi složitou životní situaci a pokud s ní budete pracovat, posune vás to dál. Takové situace se nevyhýbají nikomu z nás. Je důležité se s nimi smířit a naučit se se stresem pracovat, pak vás může posunout v životě dál.

 

Zdroje: