Vaše stehna a vaše stravování. Jaké nejzásadnější chyby děláme?

Vaše stehna a vaše stravování. Jaké nejzásadnější chyby děláme?
Také se vám nedaří snížit obvod stehen nebo trpíte nevzhlednou celulitidou, přestože se snažíte dlouhodobě zhubnout a sportujete? Možná je na vině váš jídelníček. Řada lidí je neúspěšná kvůli chybám ve stravování, děláte je také?

Jedním ze specifik dokonalé postavy jsou vedle plochého břicha a úzkého pasu a boků také krásná hladká stehna. Cesta k dosažení tohoto cíle není složitá, je ovšem potřeba dodržovat konkrétní pravidla, která se týkají komplexně jak pravidelného cvičení, tak správného stravování. Chcete-li se zbavit tuku na stehnech, zpevnit je a dosáhnout jejich krásného vzhledu, je potřeba k vaší snaze přistupovat postupně. Jaké zásady byste tedy neměli opomíjet?

Co způsobuje usazování tuku na stehnech a jak se mu vyvarovat

Usazování tuků v různých částech těla je realizováno mechanismy, které obvykle odpovídají celkovým tělesným tendencím jedince. Velmi důležitou roli v tomto případě hrají věk a pohlaví jedince (muži mají zcela odlišné mechanismy ukládání tuků než ženy a z toho vyplývající jiný zdravý podíl tuku v tkáních). Obecně platí, že k ukládání tuku do tkání na stehnech a hýždích dochází především u žen, a to během aktivního intervalu, kdy jsou plodné (tedy od puberty až po menopauzu), přičemž s přibývajícím věkem je tento proces rychlejší.

Tento jev je dán působením hormonů, ale také predispozicemi. Některým lidem se tak ukládá tuk především na břiše, jiným se usazuje hlavně v nižších partiích, přední příčinou je ovšem standardně životní styl. Stravování a pohyb jsou hlavními kritérii, která ovlivňují váš vzhled, při jejich uplatňování je však nutné se vyvarovat specifickým chybám.

Lokální zaměření na dolní partie

Jednou z primárních chyb, které se dopouštějí lidé, jež by rádi zatočili s tukem na stehnech, je cvičení realizováno lokálně – tzn. cviky zaměřené na posilování konkrétních tělesných částí. V tomto ohledu je potřeba si uvědomit, jakým způsobem tělo na stravování a pohyb reaguje – jedná se obecně o reakci globální, což bylo potvrzeno několika studiemi, při nichž byla vytvářena fyzická zátěž právě pouze na konkrétní partie.

Při honu za dokonalou postavou je tak nutné si uvědomit limity těla dány tělesnou konstitucí. Cvičením lze tedy dosáhnout zpevnění svalstva v daných místech, chcete-li však dosáhnout toho, aby se zmírnily v těchto partiích zásoby tuku, je obvykle nutné posilovat celé tělo rovnoměrně, což se může některým lidem jevit jako bez efektu a příliš zdlouhavé.

Chyby ve stravovacích návycích

Při sedavém zaměstnání byste neměly denně přijmout více než 1470 kcal, Zdroj: JeniFoto / shutterstock

Obdobně jako u cvičení ani u jídelníčku neexistuje zaručený recept, který by omezil ukládání tuku právě v dolních partiích. Klíčové tak je vyhýbat se obecným chybám, které lidé v rámci snahy o zhubnutí často provádějí. Nejčastěji se jedná o tyto:

Příliš veliké porce

Naběhnete-li na zdravé stravování a vyřadíte ze svého jídelníčku nejen rychlé občerstvení, ale také pokrmy a nápoje s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, zůstává velmi zásadním problémem velikost porce. Ideální je si převádět porce na přibližný počet kalorií, který jejich konzumací získáte. Doporučená denní dávka kalorií by se měla odvíjet od míry aktivity – je tak vhodné si dohledat množství odpovídající specifikaci jedince (např. ženy se sedavým způsobem života by neměly denně přijmout více než 1470 kcal). Jídlo je vhodné si rozdělit alespoň do pěti porcí. Pokud aktivně posilujete, je potřeba se dostat do kalorického deficitu, tzn. snížit jejich příjem při zachování aktuálních pohybových aktivit.

Příliš monotónní strava

Tělo by mělo být neustále nuceno zpracovávat celé spektrum látek. Monotónní strava se může projevit jednostranným nedostatkem živin a celkovým deficitem, jenž může následně vést ke stagnaci efektu hubnutí.

Strava málo bohatá na vlákninu

Vláknina je při hubnutí velmi důležitá, jelikož slouží jako potrava pro střevní mikroflóru. Díky vláknině dosáhnete pocitu plnosti a navíc se zlepší vaše zažívání. Pokud se budete snažit zhubnout a nezavedete do svého jídelníčku dostatek vlákniny, bude celý proces mnohem obtížnější.

Užívání doplňků na hubnutí

Doplňky stravy přímo určené na hubnutí nemívají obvykle takový efekt, jaký deklarují. Chcete-li urychlit proces hubnutí, je lepší se zaměřit na zdravé stravování, případně jít na to přírodní cestou (vhodným prostředkem je v tomto případě například kofein, je-li užíván s mírou).

Redukce stravy při zpomalování váhového úbytku

Pokud zkombinujete intenzivní cvičení a kalorickou dietu, může se efekt ztráty tukové tkáně projevit velmi rychle (což pro vás bude jistě velmi motivující). Je však standardem, že po určité době dosáhnete maxima, při kterém již k další redukci hmotnosti dochází pouze velmi pomalu (jedná se o tzv. efekt náhorní plošiny). Po jeho dosažení je potřeba dále pokračovat v nastaveném přístupu (dietě i cvičení).

Stres a nedostatek spánku

Kromě cvičení a stravování je u hubnutí nutné dodržovat také optimální přístup k dalším aspektům. U cvičení je nutná spíše pravidelnost, nikoliv přepínání. Na spalování tuků má pak vliv také psychický stres (který jej může zpomalovat, nebo naopak zrychlovat, ovšem s jojo-efektem) a dostatečný spánek (nedodržování spánkové hygieny má účinek výrazně negativní).

 

Zdroje: