5 dřevin, které vám dopřejí soukromí: Nejvyšší čas na výsadbu živého plotu

5 dřevin, které vám dopřejí soukromí: Nejvyšší čas na výsadbu živého plotu
Měsíce plynou rychleji, než bys řekl švec. Pokud přemýšlíte o ohrazení svého pozemku živým plotem, je nutné začít konat co nejdřív. Jinak tuto sezónu zaspíte.

Výsadbu keřů pro živý plot zvládnete sami se základním zahrádkářským náčiním. Narozdíl od klasického plotu je sice ten živý náročnější na údržbu, zároveň má ale jisté benefity. Bez problémů oplotíte zvlněný terén, v létě vrhají vysoké keře příjemný stín, esteticky působí lépe, nežli některé typy dřevěných či kovových plotů. Navíc je na výběr z keřů listnatých a jehličnatých, z opadavých a neopadavých, díky těm například nedojde k narušení soukromí ani v zimě. Druhů dřevin pro výsadbu plotu je nespočet, od vysokých tújí, přes pichlavé keře po estetické listnáče. Nemusí být ani monotónně zelené, existují také kvetoucí keře, záleží na vlastní preferenci. Teď se ale zaměříme na keře, které dokonale skryjí vaši zahradu před zvědavými sousedy.

Roky prověřená Túje Smaragd

Už po desítky let patří tůje mezi nejoblíbenější dřeviny pro živé ploty. Túje Smaragd pochází ze smíšených lesů Severní Ameriky a jak už název vypovídá, vyznačují se smaragdově zelenou barvou. Dospělá a neupravovaná túje může dorůst až do neskutečné výšky 20 metrů. Hodí se tak pro ty, kteří chtějí pozemek oplotit vysokým plotem, který by ale v jiném než dřevinovém provedení působil příliš robustně. Túje vytvoří kompaktní vysokou a hustou stěnu, která zůstává zelená i v zimních měsících. 

Přes Purpurový dřišťál neprojde člověk ani zvěř

Plánujete-li živý plot ale máte strach, že přes něj proleze pejsek a uteče, dřišťál je pro vás správná volba. Je hustý a pichlavý, stěží přes něj proleze člověk či zvíře. Dorůstá až do výšky 4 metry, aby se ale uchytil, je třeba vysadit jej do května. Dřišťál na zimu opadává, přesto se jedná o velice mrazuvzdorný keř, který přežije nízké zimní teploty a na jaře zase rozkvete do krásy.

Habr patří mezi esteticky nejkrásnější keře pro živé ploty

Pokud preferujete listnaté dřeviny, můžete sáhnout po habru. Stejně jako dřišťál, habr dobře snáší mrazivé zimní teploty, není ale opadavý. V zimních měsících se jeho listy zbarvují do žluta či až do hněda. Suché listy tak ochraňují vaše soukromí po celý rok. Ročně roste habr o přibližně 30 cm, je o trochu méně náročnější na údržbu, než třeba dřišťál. Absence trnů zajišťuje to, že se stříhá poměrně dobře. 

Z listnatých dřevin je Habr to správnou volbou pro výsadbu živého plotu
Z listnatých dřevin je Habr to správnou volbou pro výsadbu živého plotu | Zdroj: PantherMediaSeller / Depositphotos

Tis pro ty, kteří si ve stříhání nelibují

Tis červený roste přibližně o 15 cm za rok. Hodí se spíše pro nižší ploty, může ale vyrůst klidně do výšky 3 metry. Pokud vás nebaví několikrát do roka plot zastřihávat, bude vám naprosto vyhovovat. Pro růst nepotřebuje příliš moc slunce, dobře se uchytí i na místě, kde je většinu dne stín.

Ptačí zob jako dekorativní prvek zahrady

Na jaře je posetý malými bílými kvítky, na podzim je zase posetý černými bobulkami. Ptačí zob je dekorativní keř, který není příliš náročný na údržbu a uchytí se takřka všude. Existují různé barevné druhy, navíc rychle roste. Ačkoliv se jedná o opadavý keř, většina listů v případě mírné zimy na keři zůstává. 

Zdroje článku: