Zahrada miluje kávu: Překvapivé využití kávové sedliny, o kterém jste neměli tušení

Zahrada miluje kávu: Překvapivé využití kávové sedliny, o kterém jste neměli tušení
Jste milovníci kávy a denně vyhazujete přefiltrovanou sedlinu z kávy? To je ale velká škoda, dá se velice dobře zužitkovat jako organické hnojivo pro různé typy rostlin.

Jsou místa, kam kávová sedlina nepatří. Zaprvé jsou to odpadní trubky u dřezu, za druhé odpadkový koš. Dá se totiž použít jako hnojivo pro určité typy jak venkovních, tak pokojových rostlin. Tím, že pozvete své rostlinky na kávu, se sníží objem odpadu z kuchyně a dodáte svým zeleným miláčkům v květináčích živiny, po kterých prahnou. Nezáleží na tom, jestli vám zůstala sedlina po filtru z frenchpressu, jestli se vyklopila z pákového kávovaru nebo prostě zbyla na dně hrníčku po dopití tradičního českého turka.

Kávová sedlina obsahuje řadu pro rostliny prospěšných látek, a to různé antioxidanty, prospěšné oleje, slušný zástup bílkovin, organické kyseliny (například kyselinu jablečnou), no a samozřejmě kofein. Velmi důležitý je pro rostliny dusík, na který je kávová sedlina rovněž bohatá. Krom toho se v ní navíc vyskytuje draslík, fosfor, mangan či železo. Zkrátka látky, které rostliny pro svůj růst potřebují.

Použít můžete na kapradiny, orchideje nebo třeba rajčata

Druhů rostlin, které budou s radostí sdílet vaši závislost na kávě je nespočet, převážně jsou to ale takové, které jsou kyselomilné. Čerstvá káva má kyselé pH a ačkoliv je její kyselost následným zpracováním mírná, v závislosti na specifiku kávy někdy dokonce neutrální, některým rostlinám by mohla uškodit. Jde například o dřeviny jako jsou okrasné keře nebo túje, které si s kávou nemusí rozumět. Kyselomilné rostliny si s vámi ale s chutí doušek kávy dají, jedná se například o tyto:

  • rododendrony,
  • azalky,
  • kapradiny,
  • orchideje,
  • hortenzie,
  • vřesy,
  • rajčata,
  • jahody,
  • borůvky,
  • růže.

Sedlinu nechte vyschnout a vytvořte z ní hnojivo

Vyrobit si organické hnojivo z kávové sedliny není nijak složité a zvládne to každý. Obecně se nedporučuje sypat na půdu právě vyfiltrovanou kávovou sedlinu, je lepší ji předtím vysušit. Vysušenou sedlinu pak můžete přimíchat do půdy při přesazování rostlin. Pokud chcete ale své rostliny doslova pozvat na kávu, můžete si z lógru vytvořit směs na zalévání rostlin. Stačí smíchat lógr a vodu v poměru 1:5 a rostliny jednou za týden až 14 dní s touto směsí zalít. Kromě pravidelné vláhy tak dostanou navíc vše dobré, co by jinak skončilo v koši. Druhá metoda se ale doporučuje aplikovat především u pokojových rostlin, které jsou ve stálé teplotě a vlhkosti.

Zdroj článku: