Oleandr: Jarní rituál péče pro nejkrásnější květy ve vaší zahradě

Oleandr: Jarní rituál péče pro nejkrásnější květy ve vaší zahradě
Oleandr dokáže každou zahradu proměnit v oázu plnou vůně a pestrobarevných květů. Jakou péči mu na jaře dopřát, aby nádherně rozkvetl? Jenom střih stačit nebude…

Nejen správný řez potřebuje oleandr na jaře

Oleandr je doslova králem zahrad a už na první pohled je zřejmé, že se nejedná jen o tak obyčejnou rostlinu. Má krásné košaté větve, úzké zelené listy a květy, které nejenom nádherně voní, ale zahalí zahradu do pestrobarevných odstínů. Nejčastěji se však můžeme setkat s oleandrem zbarveným do bílé, růžové či žluté. Tento keř pochází původně z Číny, a tak právě jedna z jeho provincií předurčuje jeho poměrně vysoké nároky na pěstování. Pojďme si říct, co tento nádherný keř vlastně ke svému životu potřebuje.

Milovník slunce

Oleandr zkrátka miluje slunce, ale zároveň mu vadí i sebemenší vánek. Po zimě ho tedy nezapomeňte umístit na slunné místo, které mu bude prospívat. Každé 2–3 roky je navíc zapotřebí ho přesadit do nového květináče, tak aby se mohl volně rozrůstat a zároveň čerpat energii z nového substrátu. Jaro je navíc ideální čas na přesazování. Oleandr opatrně vyjměte z květináče, očistěte a o něco zkraťte kořeny rostliny. Připravte si novou nádobu, která bude dostatečně velká a zasypte jí speciálním substrátem pro oleandry. Namíchat si však můžete i svou vlastní směs z 2 dílů běžné zeminy, 1 dílu listovky a 1 dílu kvalitního zahradního substrátu.

Správný řez pro rozvoj květů

Ve Středomoří mnohdy tvoří oleandry bujné živé ploty, v našich podmínkách se bohužel musíme spokojit s pěstováním v květináčích. Jedná se totiž o teplomilnou rostlinu, která není schopná v našich podmínkách přezimovat. I přesto našel oleandr oblibu pro své bohaté květenství i v našich končinách. I když se řez provádí zpravidla od konce léta do podzimu, je možné keř správně zastřihnout i na jaře.

Pro kompaktní a dobře kvetoucí keř je zapotřebí správný řez. Oleandr řežeme těsně nad přeslenem. Jedná se o místo, odkud vyrůstají vždy tři až čtyři listy najednou. Na zkrácené větvi by pak měl zůstat alespoň jeden přeslen. Právě na něm pak další rok vyrazí nové výhody, které budou opět kvést. Seřízneme a omladíme i starší větve, které kvetou již několik let. Nesmíme zapomenout ani na příliš tenké či nevhodně rostoucí výhony, které taktéž odstraníme. Oleandr patří mezi keře, které zvládnou i silnější řez, ten však provádějte vždy až na podzim.

V případě napadení mšicemi a jinými škůdci sáhněte po
V případě napadení mšicemi či jinými škůdci sáhněte po vhodných insekticidech | Zdroj: wirestock_creators / Depositphotos

Opatření proti škůdcům

Oleandr potřebuje pravidelnou zálivku, hnojení, ale stejně tak i péči co se týče nejrůznějších škůdců a chorob. Právě jejich napadení může být jednou z příčin, proč oleandr nekvete. Největším nepřítelem těchto barevně zabarvených keřů bývá čerň, ale i mšice, puklice nebo svilušky. V takovém případě je zapotřebí vzít na pomoc vhodné insekticidy, které dokáží rostlinu škůdců nadobro zbavit.

Pozor, prudce jedovatý!

Ač je nádherný, skýtá v sobě velké nebezpečí. Rostlina je totiž prudce jedovatá, už při pozření dvou listů může být pro dospělého člověka smrtelné. Pokud tedy máte malé děti nebo domácí mazlíčky, raději jeho pořízení zvažte.