Nechejte své sousedy zírat přes plot: Pěstujte cibuli, která všechny ohromí

Nechejte své sousedy zírat přes plot: Pěstujte cibuli, která všechny ohromí
Cibule je nezbytnou součástí každé kuchyně a mnoho chutných jídel se bez ní jednoduše neobejde. Pokud máte alespoň kousek zahrady, můžete si vypěstovat vlastní úrodu a využít ji pro své kulinářské umění. Jak na to, aby na vaši cibuli nakukovali i sousedé přes plot? Stačí pár jednoduchých zásad.

Aby vaše cibule byla opravdu krásná a robustní, přikláníme se k výsadbě cibule ze sazečky. Tedy drobných cibulek, jejichž dozrání trvá přibližně 14 týdnů. Sazečky snesou i mírné mrazy a mají větší úspěšnost než přímo vysetá semena.

Někteří pěstitelé se přiklání k pěstování cibule ze semen a jejímu předpěstování, což je také jedna z možností. Bude vás sice stát více práce, ale konečný výsledek za to stojí.

Cibuli sázejte ve správný čas. Výsadba cibule ve vhodném čase je právě tím kritickým bodem, který může mít vliv na následnou sklizeň. Cibuli se tedy snažte vysévat 4–6 týdnů před datem posledního mrazu – obvykle během března a dubna. Semínka či sazečku sázejte alespoň 8 – 10 cm od sebe, případně rostlinky po vzejití vyjednoťte. Mezi jednotlivými řádky ponechte alespoň 20 cm mezeru.

Kořeny cibule jsou mělké a tudíž omezené v příjímání vody z okolního prostředí. Proto potřebují neustálý přísun vody, aby vytvořily bohaté bulvy. Jakmile uvidíte, že je již vrchní vrstva zeminy proschlá, znovu cibuli zalijte. Přestože se ve skutečnosti dobře zotavuje ze sucha, pro bohatou sklizeň je vhodné udržovat půdu trvale vlhkou, minimálně do doby, než vytvoří krásné bulvy.

Cibule potřebuje neustálí
Cibule potřebuje neustálý přísun vody | Zdroj: budabar / Depositphotos

Jednou z cest, jak si můžete zalévání cibule ulehčit je její zamulčování čerstvě posekanou trávou či slámou. Dbejte však na to, aby mulč nestínil plodům, které by tak nemohly sílit.

Pečlivě vyberte stanoviště. Cibuli vysévejte na místo, kde svítí přímé slunce alespoň 6–8 hodin. Před samotným setím je vhodné hlínu obohatit o kompost, pokud jste tak neudělali již na podzim. Tip! Pokud můžete cibuli vysít do vyvýšených záhonů, tak vůbec neváhejte. Díky mimořádně kvalitní skladbě hlíny se jí tu bude velmi dobře dařit.

Dodržujte střídání plodin a nevysazujte cibuli rok co rok na stejné místo, protože tím podporujete šíření chorob, které mohou ovlivnit celou sklizeň.

Již odedávna se cibule vysazovala také v kombinaci s mrkví, neboť tyto dvě plodiny se vzájemně podporují a navzájem se chrání před škůdci.

Jakmile natě většiny cibulí seschnou a opadají, přestaňte je zalévat a nechte cibuli v zemi ještě asi týden. Zbavenou uschlých natí ji skladujte na suchém a dobře větraném místě a užívejte si její chuti po celou zimu.

Závěrem

Právě takto je pěstování cibule jednoduché a velmi brzy můžete sklízet plody své práce. Nebojte se experimentovat a zkuste vysévat i druhy cibule, které jste dosud nezkoušeli – cibule červená je v kuchyni nejen výtečná, ale i estetická.