Martina Navrátilová a její cesta z Řevnic do New Yorku a Aspenu

Martina Navrátilová a její cesta z Řevnic do New Yorku a Aspenu
Martina byla skvělá tenisová šampionka, která kvůli kariéře utekla z komunistického Československa a byly přijata s otevřenou náručí ve Spojených státech, kde žije do současnosti.

Odchod do Ameriky

Martina Navrátilová se narodila 26. 10. 1956 v Řevnicích. Ve svých 18. letech se dostavila do kanceláře Imigračního úřadu v New Yorku a požádala o azyl. Netrvalo ani měsíc a už měla zelenou kartu. Byla v té době už velice úspěšnou sportovkyní, a tak si s dlouhodobým povolením k pobytu nemusela lámat hlavu. Na občanství si počkala do roku 1981.

Poté, co se stala občankou USA se rozhodla přiznat ke své sexuální orientaci a veřejně prohlásila, že je lesba. Od té doby ke svým charitativním aktivitám přidala i boj za práva homosexuálů.

Fenomenální úspěch

Ve své sportovní kariéře Martina dosáhla všeho, čeho mohla dosáhnout, a ještě na prahu padesátky sbírala cenná turnajová ocenění. V letech 1978 až 1987 byla světovou jedničkou ve dvouhře. V deblové klasifikaci vévodila nejdéle ze všech tenistek, když se na vrcholu udržela 237 týdnů. Stala se devětapadesátkrát vítězkou grandslamových turnajů (profesionální okruh v tenise zahrnující 4 turnaje: Wimbledon, US Open, Australian Open a French Open). Ve dvouhře získala 167 titulů, čímž vytvořila rekord WTA TOUR. Ve čtyřhře získala 177 trofejí. S celkovým počtem 354 titulů WTA je absolutní rekordmankou. 4x také vyhrála Pohár federace (1x za ČSSR a 3x za USA).

Soukromý život

V soukromí žila úspěšná tenistka s Tony Laytonovou, s níž uzavřela neoficiální sňatek, měla také vztah s královnou krásy Judy Nelsonovou. V roce 2014 požádala o ruku svou přítelkyni Julii Lemigovovou, o 15 let mladší ženu, poslední MISS Sovětského svazu z roku 1991. Společně se staraly o dvě děti, které měla Lemigovová z předchozího manželství.

Po revoluci se Martina občas vrací do Čech, v roce 2008 získala občanství ČR. Po povodních v roce 2002 se zapojila do obnovy Stromovky.

V roce 2010 bojovala s karcinomem prsu. V současnosti píše knihy a spolukomentuje tenisové turnaje pro CNN. A protože žije v Aspenu, ve formě se udržuje lyžováním, které miluje od dětství.

Je považovaná za nejlepší tenistku všech dob.