Zelený čaj s kofeinem nebo bez kofeinu? Bez kofeinu může být stejně dobrý jako ten s kofeinem

Zelený čaj s kofeinem nebo bez kofeinu? Bez kofeinu může být stejně dobrý jako ten s kofeinem
Kávu bez kofeinu všichni velmi dobře známe, ale jak je to s čaji, které obsahují zpravidla velké dávky kofeinu? Nemůže absence kofeinu zhoršit či nějakým způsobem ovlivnit chuť zeleného čaje? Obavy rozhodně nejsou na místě, jelikož zelený čaj bez kofeinu může být stejně dobrý jako ten s kofeinem.

Zelený čaj pijte pravidelně

Zelený čaj patří mezi jedny z nejzdravějších nápojů planety.

Z tohoto důvodu je vhodné ho do svého pitného režimu zařazovat pravidelně. Jak ho ovšem mohou pít lidé, kteří jsou například citliví na kofein? Musí se pití zeleného čaje vyvarovat? V žádném případě nemusí. Specializované obchody dnes totiž nabízejí i zelený bezkofeinový čaj, který tento problém hravě vyřeší. Mimo jiné je zelený čaj bez kofeinu stejně dobrý jako ten s kofeinem.

Jak se bezkofeinový čaj vyrábí?

Bezkofeinový čaj se vyrábí tak, že se z něj za pomoci CO2 odstraňuje kofein. Spolu s kofeinem jsou odstraněny také některé druhy antioxidantů, čímž trochu utrpí prospěšnost zeleného čaje jako takového. Ovšem úbytek antioxidantů není až zase tak velký, tudíž můžete být v klidu. Množství takzvaně zmizelých antioxidantů je zanedbatelné. Nápoj tedy zůstává stále zdravý a účinný. Po energetické stránce vás ovšem příliš nenakopne.

Zdroj: Volosina / Shutterstock

Výhodou ovšem je, že pokud vás chuť na zelený čaj přepadne večer před spaním či v jinou nevhodnou dobu, nemusíte se obávat toho, že by vás jeho popíjení nakoplo, ba naopak budete z čaje čerpat pouze jeho ostatní výhody a nebudete se muset nikterak omezovat. Mimo jiné existuje celá řada bezkofeinových zelených čajů, které navíc obsahují různé příchutě jako například příchuť maliny, ananasu, višně či grepu.

Podporuje zdravé hubnutí

Možná se domníváte, že bezkofeinový zelený čaj nemůže stimulovat látkovou výměnu při shazování vašich nadbytečných kil, jelikož přítomnost kofeinu zvyšuje takzvaný termogenní efekt, a tím pádem také klidový metabolický výdej. Ovšem ani absence kofeinu vám v hubnutí se zeleným čajem nemůže zabránit.

To, co totiž dělá tento bezkofeinový čaj skvělým čajem, je právě podíl sloučeniny takzvaného epigalokatechinu. Ten je znám zejména jako spalovač tuků, který má vliv na energetický výdej a také na samotné vstřebávání glukózy. Rovněž ovlivňuje chuť k jídlu a také míru oxidace. Takže i s bezkofeinovým zeleným čajem je možné dosáhnout vytoužené postavy snů.

Volba vhodného zeleného čaje je na vás

Ať již se rozhodnete popíjet zelený čaj s kofeinem či bez kofeinu, antioxidanty v čaji obsažené budou tak či tak zlepšovat vaše zdraví. Například tím, že budou prospívat kardiovaskulárnímu systému a také mozkovým funkcím. Budou rozhodně také tlumit záněty a mít blahodárný vliv na ústní dutinu.

Volba vhodné zeleného čaje je tedy zcela na vás a vězte, že obsah kofeinu až zase tak velkou roli ve vaší volbě nehraje.

 

Zdroj: