Olejová masáž a její výhody pro pohodu těla i duše

Olejová masáž a její výhody pro pohodu těla i duše
Kdo by si jednou za čas rád nedopřál celotělovou olejovou masáž. Příjemná tichá hudba, teplo, slabé osvětlení a pocit klidu, to vše k rituálu masáže patří. Masáž stimuluje nervový systém, lymfatické cesty, uvolňuje svaly a aktivuje buňky celého těla.

Uvolňuje nervový systém

Během masáže jsou nervy pod kůží stimulovány, což napomáhá zbystřit smysly a lépe se soustředit. Pokud máte na těle oblasti, které jsou ztuhlé a v napětí, je možné, že napjaté svaly tlačí na nervy, a tak dochází k bolesti. Masáž vám tato místa může pomoci uvolnit. 

Pomáhá detoxikovat 

Náš imunitní systém zcela závisí na stavu lymfatických cest. Lymfatický systém je zásadní pro rovnováhu tekutin v těle. V drahách lymfatických cév se nachází více než stovka lymfatických uzlin velikosti čočky až fazole, jejichž funkcí je čistit lymfu od mikroorganismů a toxických látek.

Při olejové masáží dochází k rozdproudění lymfatických cest, což zabraňuje zadržování tekutin a tvoření otoků v různých částech těla. 

Prohlubuje dech a pomáhá k lepšímu okysličení orgánů

V ramenních, hrudních a krčních svalech se hromadí napětí, které zapříčiňuje ztuhlost okolních svalů a následně způsobuje mělké dýchání. Při masáží dochází k uvolnění krční páteře a mezižeberních svalů, které jsou důležité pro přirozené dýchání bez námahy. Čím hlubší náš dech je, tím více se okysličí všechny orgány v našem těle.

Zlepšuje náladu

Při masáži dochází k uvolňování hormonů - endorfinů, které uklidňují mysl, uvolňují stres a úzkost. Na těle je rozmístěna řada reflexních bodů, jejichž stimulací se v těle rozproudí energie a člověk se cítí jako znovuzrozený.

Zlepšuje trávení

Přetížení si vybírá svou daň také na trávicím systému. Parasympatický nervový systém reguluje trávení, produkuje potřebné trávicí látky a stimuluje peristaltiku. Masáž břicha je většinou volitelná, přímo ovlivňuje tlusté střevo a reguluje konečnou fázi trávení. Když je trávicí systém v souladu, žaludek, žlučník, slinivka a střeva spolupracují na maximálním vstřebání všech živin.


Zdroj:

  • autorský text