Bojuj, dokud naděje není ztracena. Pokud ale ztracena je, přijmi ji a jdi dál bez hořkosti

Bojuj, dokud naděje není ztracena. Pokud ale ztracena je, přijmi ji a jdi dál bez hořkosti
Občas i přes veškerou vaši snahu něco nevyjde, tak jak má. Krachují firmy, projekty i vztahy. Je důležité zabojovat a hned se nevzdávat, stejně tak důležité je ale vědět, kdy boj ukončit a jít dál.

Je důležité nevzdávat se při prvním nezdaru nebo při prvním výskytu problémů. Zvlášť u věcí, na kterých vám záleží nemá smysl hned „házet flintu do žita“ a raději vyzkoušet jiné metody a přístupy. Pokud vyzkoušíte vše možné (a někdy i nemožné) ale cíle dosáhnout není možné, je na čase to „pustit“ a nechat jít. A je jedno, jestli „to“ je dokončení vysoké školy, (ne) funkční manželství, snaha o dítě nebo pracovní projekt. 

Proč je důležité bojovat

Pokud vám na něčem záleží a je to pro vás důležité, je nezbytné vyzkoušet všechny možnosti, jak toho dosáhnout. Ve vztazích můžete pracovat na sobě, na vzájemném vztahu s danou osobou i na okolnostech, řešit problémy sami, s partnerem, s psychologem či párovým poradcem. U pracovního projektu můžete zkoušet různé metody, zapojit více lidí, obměnit členy týmu a podobně. 

Když je i tak veškerá snaha lichá, budete vědět, že jste udělali vše, co bylo ve vašich silách a nebudete cítit silný pocit osobního selhání. Nebo byste aspoň neměli. Sebemrskačství je k ničemu. Je důležité si připustit, že některé věci jsou mimo vaši kontrolu. Že nedopadnou tak, jak jste si přáli. Ale nestalo se to proto, že vy jste dostatečně nebojovali (vy víte, že jste se rvali jako lev), nýbrž proto, že to tak z nějakého důvodu mělo být.

Proč je důležité „to pustit“ a jít dál

Každý boj musí jednou skončit. Nemá smysl bojovat s větrnými mlýny. Jeden chytrý muž kdysi řekl „je šílenství dělat ty samé věci a očekávat jiný výsledek“. Další zase pronesl, že„’nemá smysl snažit se jet na mrtvém koni“. Dříve či později je prostě třeba připustit, že kůň je mrtev, a i když jste vyzkoušeli všechny možné způsoby, jak jej resuscitovat, prostě to nešlo. A i kdybyste se snažili sebevíc, neoživíte jej. V tu chvíli vám zbývá jediné, přijmout situaci takovou jaká je, snažit se poučit z chyb a jít dál.

Snažte se poučit z chyb a jděte dál
Snažte se poučit z chyb a jděte dál | Zdroj: Jacob_09/ Shutterstock

Jak jít dál

Podle psychologů, má tento proces 5 fází. Těmito fázemi si musí projít každý, ačkoli u různých osob trvá celý proces různě dlouhou dobu, a i délka jednotlivých fází se u každého liší. Prvními dvěma, popření a vztek, jste si prošli pravděpodobně ještě v průběhu boje. Další fází je vyjednávání. To většinou znamená, že se snažíte nějak přestavět ty trosky, které vám zbyly, u rozchodu se jedná o „kamarádství“, u projektu se můžete snažit o „recyklaci“. 

Poslední fází je přijetí
Poslední fází je přijetí | Zdroj: Microgen/ Shutterstock

Další fází je truchlení. Je vám to prostě líto. A je celkem jedno, jestli vám nevyšlo podnikání nebo manželství. Do vlastního businessu jste vložili hodně úsilí, času i peněz a je jen přirozené, že vás mrzí, že to vše vyšlo vniveč. Do vztahu jste pravděpodobně vložili ještě více úsilí, času a často i peněz. Bylo by zvláštní, kdyby vás jeho rozpad nechal chladnými. Poslední fází je přijetí. Vnímáte situaci takovou, jaká je. Přijmete fakt, že je po všem a můžete se konečně hnout z místa a začít znovu, třeba něco úplně jiného. Začnete psát novou kapitolu svého života a uvědomíte si, že je to tak dobře.

Zdroje článku: