5 zaručených rad, jak na moly v domácnosti

5 zaručených rad, jak na moly v domácnosti
Tento hmyzí spolubydlící se vám objeví s velkou radostí ve skříních, na stropě, ve spíži a občas vyletí i z povlečení, a je jedno jestli bydlíte ve městě či na venkově. Domů se vám dostanou velice snadno a rychle a ani o tom nemusíte vědět.

Moly, moly a zase jen moly. Tento hmyzí spolubydlící se vám objeví s velkou radostí ve skříních, na stropě, ve spíži a občas vyletí i z povlečení, a je jedno jestli bydlíte ve městě či na venkově. Domů se vám dostanou velice snadno a rychle a ani o tom nemusíte vědět. Na rozdíl od jiných škůdců, které známe, a můžou vás také přijít navštívit, nepředstavují zdravotní rizika. Ovšem za škůdce je považujeme z toho důvodu, že působí škody všude tam, kde se vyskytují a kvůli tomuto faktu, jsou v ohrožení vaše choulostivé předměty. Boj proti molům je nekonečný příběh. Jakmile si myslíte, že jste se s nimi vypořádali, najdete další zdroj. V případě, kdy objevíte jakéhokoli mola, se řine do popředí otázka ohledně druhu mola. Jedná se o mola šatního nebo potravinového?

Následující otázka vyplyne hned po té první. Jak je zlikviduji, jaký přípravek bude nejúčinnější? Vše potřebné se dozvíte v následujícím článku a snad také i odpoví na vaše případné otázky. Jen pro zajímavost vám prozradím, že bylo pojmenováno onemocnění ze strachu z molů: Říká se ji mottefobie.

Mol šatní

  • Mol šatní, “čili pojídač oblečení“, je zhouba každé šatní skříně. Vypadá jako motýl dosahující velikosti 4-8 milimetrů. Kromě oblečení k jejich jídelníčku patří koberce a jiné potahové látky z přírodního materiálu.
  • Samotný dospělec slouží k rozmnožení larev a jejich přenosu z místa na místo. Z toho vyplývá, že hlavním škodlivým elementem je larva, která pojídá keratin (rohovina), obsažený v přírodních materiálech (vlna a bavlna). Samička klade svá vajíčka v klidném, teplém a vlhkém místě obsahující keratin a larva si postupně z vláken vytvoří kuklu. Platí, že čím více potravy, tím větší kuklu larva má.
  • Nejdůležitější je tedy prevence. Skříňové prostory můžete prosvětlit a provonět. Ve své skříni pravidelně větrejte a vyměňujte vzduch. Oblečení prokládejte voňavým mýdlem. Pokud vlastníte koberec, je dobré jej pravidelně čistit. Postele otvírejte, skříně vícekrát jak 2x do roka kompletně vyčistěte a oblečení, které je staršího data a nenosíte jej, vyperte a vyžehlete.
  • Babské rady: černý pepř – je aromatický, ale rychle vyčichá, proto se často měnil za nový.
  • Chmel a levandule – levandule je velice příjemná a provoní prádlo. Stejně jako chmel je velice účinná proti molům, kteří vůni těchto rostlin nesnáší.
  • Další jsou pomerančové kůry, smrkové jehličí, rozmarýn, skořice i ocet.
  • Moly lze zlikvidovat i chemickou cestou. Existuje celá řada dezinfekcí, která účinně reaguje. Do skříní se dávají lapače s feromony a lepivým povrchem pro jejich zachycení a usmrcení insekticidem. Můžete použít i dýmovnice, poprašovače, postřikovače.
Mol
Zdroj: Shutterstock

Pamatujte: v zimě nemají molové šanci přežít.

Mol potravinový

  • Také je znám pod názvem - “zavíječ moučný“. Stejně jako u předešlého mola, se jedná o motýla, ovšem rozdíl je v tom, kde žije. Jak název praví, najdeme ho v mouce, obilovinách, strouhance, cukru, piškotech, sušenkách, luštěninách a oříškách.
  • Do jídelníčku spadá i koření, čokoláda a müsli. Pokud se vám mol šatní zdál velký, tak tento druh dorůstá až 12 milimetrů a na křídlech nosí tmavé skvrny.
  • Znehodnocené potraviny poznáte dle bílých vláken a spoustu fekálií. V exkrementech mohou žít a množit se roztoči nebo plísně, které po konzumaci vedou k alergickým reakcím, podráždění sliznic nebo střevnímu onemocnění.
  • Prevence je důležitá, ale vždy existuje velké riziko, že si malého kamaráda přinesete s sebou domů z nákupu, nebo přileze od souseda.
  • Každý si doma udělá určité zásoby jídel, ale tím jen chystáte tomuto stvoření švédský stůl. Stačí jen jeden napadený balíček a moly se začnou rychle šířit. Z tohoto důvodu, jakmile přijdete domů z nákupu, kontrolujte vše, co přinesete.
  • Potraviny typu mouka, rýže, kakao, ovesné vločky nasypte do sáčku a dejte do uzavíratelných dóz. V kuchyni pravidelně uklízejte.
  • Naše babičky si proti těmto molům pomáhaly hřebíčkem, cedrovým dřevem, citrónovou kůrou, pepřem, levandulí, mýdlem, sáčky s bobkovým listem a dalšími užitečnými prostředky, které máme běžně doma.
  • V případě, kdy najdete mola nebo jeho larvu, se musíte pustit do boje a vydržet až do konce. Vyskladněte celou spižírnu a nakažené potraviny vyhoďte, důkladně vymyjte skříně a veškeré prostory, kde se mol objevil.
  • Můžete použít vysavač na vysátí škvír, otvorů a koutů pro zvýšení účinnosti pro likvidaci. Zvažte, jaké přípravky použijete, raději využijte lapače s feromony (lepící pásky).
  • V případě, že se jedná o obrovské zamoření v domech s potravinovými šachtami a jim podobné prostory, zavolejte specialistu pro kompletní likvidaci.
  • Existuje silný kalibr, který vyřeší váš problém, je toxický pro dosedající hmyz i několik týdnů po zaschnutí. Je to chemický přípravek a proto dávejte pozor na jeho použití. Nesmíte jím postříkat potraviny nebo plochy, na kterých budete uschovávat a připravovat potraviny.
Mol potravinový

 

Jak poznat mola šatního a mola potravinového?

Jedním z poznávacích znaků je jejich zabarvení. Mol šatní je světlý. Potravinový mol je z jedné poloviny světlejší a na druhé polovině tělíčka tmavší.