Užitečné rady, jak se zbavit v domě zápachu z cigaret

Užitečné rady, jak se zbavit v domě zápachu z cigaret
Není žádným tajemstvím, že vůně jsou mocným nástrojem, který dokáže ovlivnit naši pohodu a náladu. Nepříjemné vůně mají tendenci člověka deprimovat, což mu způsobuje neopodstatněnou podrážděnost a zhoršení nálady.

Cigaretový dým je jedním z pachů, které velká část lidí vnímá jako nepříjemný a snaží se ho zbavit

Čichová paměť umožňuje člověku spojit určité pachy s prožitými událostmi v životě, proto má úspěch aromaterapie a dokáže člověka uvolnit, normalizuje jeho krevní tlak, rychlost tepu, srovná dýchání, zlepší krevní oběh. Vnímání vůní je velice individuální záležitost. Někdo může obdivovat vůni asfaltu po dešti, vzduch po bouřce nebo rozkvetlou louku. A někomu zase může přijít drahý parfém jako moc vtíravý až nepříjemný.

Kuřáci nejspíš nebudou souhlasit s nepříjemným pocitem, který vyvolává cigaretový kouř. Je to dáno tím, že sami moc zápach z cigaret nevnímají. Většina lidí ale hledá způsob, jak se zakouřeným místům vyhnout. Cigaretový pach velice rychle vsákne do vlasů a do oblečení, stejně jako do záclon, potahových textilií a do koberců.

Jak na zápach z cigaret

Pokud potřebujete tento pach odstranit z obytných prostor, je podstatné se zbavit „zdroje zápachu“. Pokud tedy žijete s kuřákem, je důležité dohodnout se na způsobu, jak věc vyřešit a zorganizovat, aby se v domácnosti nekouřilo. Teprve potom můžete začít s očistou domácnosti.

Druhým zásadním krokem je vyprat vše, co vyprat jde. Od záclon až po koberečky v koupelně. Potom můžete začít používat v interiéru vůni. Nejsnadnější cestou je použití éterických olejů, kteří mají zároveň příznivý vliv na respirační problémy. Můžete si i poměrně jednoduše vyrobit z lihu (stačí ten technický) a z voňavých složek vlastní osvěžovač vzduchu. Můžete použít citronovou a pomerančovou kůru, větvičky z jehličí, voňavé květiny.

Voňavou složku je třeba nechat v lihu macerovat několik dní, potom se líh přecedí, naředí vodou a dá do rozprašovače. Lehkým postřikem se místnost promění ve svěží louku. Pokud do směsi přidáte pár kapek éterického oleje, můžete vytvořit neobvyklou kombinaci vůní.

Existuje i celá řada přírodních absorbentů, které na sebe umí pachy navázat a dokonale pohltit. Stačí tedy tyto absorbenty mít v místnosti na několika místech a pravidelně je obměňovat. Překvapivě absorbenty najdete v každé domácnosti. Je to například dřevěné uhlí, rýže, umletá káva, sůl, cukr. Můžete také jednoduše nasypat do misky hrubou mořskou sůl a pokapat ji éterickým olejem.

Použitím aroma lamp nejen odstraníte nepříjemné pachy, ale dezinfikujete vzduch v místnosti. Pokud potřebujete změnit vzduch v místnosti, krátce intenzivně vyvětrejte a potom aplikujte trochu parfému na studenou žárovku lampy a rozsviťte. Zahřátím žárovky se uvolní vůně. Stejně tak můžete na houbičku aplikovat oblíbenou vůni a položit ji na radiátor, když se topí.

Při čištění místnosti s cigaretovým zápachem je dobré k očištění omyvatelných povrchů dát do vody jablečný ocet. Tímto lapačem pachů můžete lehce přetřít i čalounění nebo koberce. Pokud máte koberce s dlouhým vlasem, pomůže vám na noc na koberec v tenké vrstvě nanést jedlou sodu a nechat působit do rána. Prášek jednoduše odstraníte vysavačem.