Jak dobře vybrat psa, který bude spokojený ve velké zahradě a stejně tak ve společnosti člověka

Jak dobře vybrat psa, který bude spokojený ve velké zahradě a stejně tak ve společnosti člověka
Pokud máte zahradu a chcete si pořídit psa, který to ocení a zároveň bude svěřený prostor hlídat, máte na výběr ze psů mnoha plemen, kteří jsou přizpůsobeni k životu ve venkovním prostoru anebo mohou spokojeně žít v domě i venku.

Pro spokojené soužití se psem

I odolná psí plemena potřebují k životu venku zázemí, zónu, kde se mohou schovat přes slunce, deštěm, sněhem, větrem i mrazem. I pes žijící venku potřebuje společnost člověka, a proto je ideální, pokud může několik hodin denně trávit ve společnosti lidí, nebo být v jejich blízkém kontaktu. Ideální je, pokud si může zvíře vybrat, kde chce být, zda chce vaši společnost, nebo svobodu, kterou má v prostorné zahradě.

Zdroj: Autor: alberto clemares exposito / Shutterstock

Psi, kteří jsou vždy a jen venku, kteří nikdy do domu nevstupují a nemají možnost být v kontaktu s rodinou, si nikdy nevytvoří k lidem dobrý vztah. Různá plemena psů mají také odlišné nároky na životní podmínky a někdy se to neobejde bez základního výcviku k ovladatelnosti psa, aby se předcházelo nešťastným okolnostem.

Ideální je, pokud si může zvíře vybrat, kde chce být, zda chce vaši společnost, nebo svobodu, kterou má v prostorné zahradě.

Správný výběr plemene je zásadní

Pokud chcete mít statného, silného hlídače, určitě si vyberete ve velké skupině ovčáckých psů. 

NĚMECKÝ OVČÁK

Je jedním z nejosvědčenějších psů, který se dá dobře vycvičit a je vhodný pro pobyt venku. Historie tohoto plemene nás zavede do Německa, do období konce 19. století, kdy pod vlivem industrializace začalo mizet pastevectví a s ním i psi. Parta lidí s láskou k těmto zvířatům se rozhodla zachránit pastýřskou rasu a vytvořit nové plemeno, které by mělo tyto vlastnosti: krásu, inteligenci, poslušnost, sílu a schopnost nechat se vycvičit.

Křížením Durynského a Württemberského ovčáka tak vznikl NĚMECKÝ OVČÁK, skvělý pracovní pes, hlídač a přítel člověka. S dobrým vedením a zacházením je to věrný a milý společník dětí i dospělých.

BERNSKÝ SALAŠNICKÝ PES

Štěně tohoto plemene je neodolatelné a pokud je někdy v klidu, připomíná plyšáka. V dospělosti je to ovšem plnohodnotný ovčácký pes. S pořízením BERNSKÉHO SALAŠNICKÉHO PSA do vaší rodiny přijde skvělý životní partner a hlídací pes, poslušné zvíře, velmi vhodné pro rodinný život.

Jde o velmi silného a robustního psa, který může u psů dosahovat váhy přes 50 kg, feny jsou mírně lehčí. S chovem tohoto psa se začalo začátkem 20. století v oblasti Burgdorf. Ve čtyřicátých letech došlo ke křížení s „novofunlanďákem“, aby se upevnily některé zásadní rysy.

Jeho sladká tvář okamžitě prozrazuje jeho charakter. Je to opravdu klidný a láskyplný pes, který se rád nechá hýčkat. S cizími lidmi trochu váhá, ale poté, co si uvědomí, komu může důvěřovat, snižuje své obranné bariéry.

Je rád s dětmi a trpělivě toleruje jakoukoli hru. I pro nejmenšími děti je absolutně bezpečným společníkem.