Víte, jaký typ osobnosti jste podle Ajurvédy?

Víte, jaký typ osobnosti jste podle Ajurvédy?
Ajurvéda je jednou z nejstarších forem holistické medicíny a dodnes jsou její principy aplikovány při léčbě nejrůznějších potíží. Ajurvéda se zaměřuje jak na fyzické a psychické zdraví člověka, tak i na jeho duchovní stránku.

 

Ajurvéda a dóši

Ajurvéda hlásá, že člověk má jedinečný poměr každé ze tří dóš, přičemž jedna většinou dominuje nad ostatními. Poměr těchto dóš definuje ajurvédskou konstituci každého jednoho člověka. Toto určení je potom směrodatné k tomu, aby člověk mohl poznat, jaký styl života je pro něho ten správný ve směru ke zdraví.

Určit, jaká je právě vaše dominantní dóša, není úplně jednoduché, proto je lepší poradit se s praktikem ajurvédské medicíny. Ale přesto se společně podíváme na jejich jednotlivé rysy. Možná se v nich najdete i vy.

Dóša Váta

Jako lidé patřící pod tuto dóšu máte většinou rychlý metabolismus a máte problém přibrat. I proto jste často hubení, zimomřiví, se sklony k suché pokožce a tok vašich myšlenek bývá přímo nezastavitelný.

Silné stránky: Jste dobrosrdeční, rychle se učíte, jste velmi pohybliví a kreativní, jste dobrými komunikátory.

Slabé stránky: Vaše nálada je velmi závislá na okolnostech, jako je počasí či naladění lidí okolo vás, jste úzkostní, vysoce citliví s nestabilní náladou.

Doporučení pro posílení dóši: Pro posílení vašich psychických sil zkuste dodržovat pravidelný rytmus ať už v jídle, ve spánku nebo i při cvičení. Každodenní meditace může mít na vaši psychiku přímo blahodárný dopad. Popíjejte teplé čaje a dopřávejte si tepelně upravená jídla.

Dobře vám bude dělat strava založená na větším poměru bílkovin. Přímo léčivá může být pro vás kořenová zelenina, krémové polévky a různé druhy masa. Dopřávejte si teplou koupel končetin nebo ajurvédské olejové masáže.

Ajurvédské koření, Zdroj: VICUSCHKA / Shutterstock

Dóša Pitta

Vaše osobnost se může pyšnit houževnatostí. Osobnost s dóšou Pitta má obvykle svalnatou postavu a tito lidé bývají silnými vůdci. Pravděpodobně vám málokdy bývá zima, máte načervenalou pleť a můžete se pyšnit vysokou energetickou hladinou a dobrým trávicím systémem.

Silné stránky: Jste inteligentní, cílevědomí, rychle se učíte, máte silnou touhu po úspěchu, rychlý metabolismus, vaše tělo se může pyšnit silnou imunitou.

Slabé stránky: I díky svým silným stránkám máte sklony k netrpělivosti, jste náchylní ke konfliktům a máte často hlad.

Doporučení pro stabilitu dóši: Zaměřte se na rovnováhu mezi vaším pracovním a osobním životem. Zkuste se vyhýbat extrémním teplotám i stravě, která horkost může vyvolávat. Vyhněte se tedy ostrému koření a příliš pálivým jídlům.

Pro vaše trávení jsou nejvhodnější lehké, studené a energizující potraviny jako je ovoce, neškrobová zelenina, oves či vejce.

Týmové sporty jsou pro vás nejvhodnější, můžete zde vybít svoji přebytečnou energii i hněv a zároveň podpoříte svého soutěživého ducha.

Dóša Kapha

Jako lidé s dóšou Kapha máte silná, energická těla, robustního vzhledu. Máte tendence lehce nabírat na váze, váš metabolismus je pomalejší, stejně jako vaše trávení. Býváte otužilí a odolní vůči nemocem. Vaše pokožka je jemná a dobře hydratovaná.

Silné stránky: Jste empatičtí, starostliví, důvěřiví, trpěliví, s romantickou povahou a silným imunitním systémem, jste známí tím, že se zřídkakdy rozčílíte, nejednáte nerozvážně a procházíte většinou klidně svým životem.

Slabé stránky: Ke svému životu potřebujete až příliš spánku, můžete být náchylní k problémům s dýcháním a žárlivost je vaší slabou stránkou.

Doporučení pro vyrovnání dóši: Pokud se cítíte oslabení fyzicky nebo psychicky, je na místě mentální stimulace, dostatek spánku i pohybu a věnování péče vám samotným. Vyhýbejte se mastným a příliš sacharidovým jídlům jako jsou těstoviny a rýže. Vsaďte raději na spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. Vzhledem k vašemu sklonu k dýchacím potížím jsou pro vás vhodná právě dýchací cvičení či otužování.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.healthline.com