Květiny, kterým se bude dařit i ve stínu na balkoně

Květiny, kterým se bude dařit i ve stínu na balkoně
V široké nabídce kvetoucích rostlin pro venkovní použití, tedy na balkony a terasy, je třeba se orientovat především podle světelných podmínek daného místa. Půda a vláha se dají vždy přizpůsobit, ale více světla na stinná místa nedostanete.

Pokud vašemu balkonu stíní třeba vyšší nemovitost nebo vzrostlá městská zeleň, nic s tím neuděláte. Musíte se přizpůsobit. Abyste zbytečně neinvestovali do rostlin, které budou strádat, neporostou, nepokvetou a časem uhynou, musíte se vybírat ty, kterým stín nevadí.

HORTENZIE

Rostlina, která patří mezi oblíbené zahradní květiny, se může pěstovat i na balkoně. Stačí ji vytvořit optimální podmínky. Má ráda polostín a stín, vlhký substrát a půdu s požadovaným pH. Pokud nejste zkušení zahradníci, substrát si můžete zakoupit přímo určený pro hortenzie. Lakmusový papírek k měření pH najdete v drogérii. Můžete experimentovat s barvami, když si nastudujete, jak z růžové hortenzie udělat modrou. Je to závislé na kyselosti půdy a obsahu hliníkových iontů. Jestliže chcete bohaté květy, musíte rostlinu pravidelně hnojit, potřebuje hlavně organický dusík, oxid fosforečný a draselný.

POSLOVÉ JARA

Balkon si můžete ihned zjara nazdobit sněženkami, konvalinkami nebo prvosenkami. Nenáročné a odolné proti chladu, vytvoří i ve stínu krásné zákoutí.

BEGÓNIE

Tato nádherná květina bude prospívat ve stínu v truhlíku. Můžete ji zavěsit, aby zdobila vaše balkonové zábradlí. Sortiment begónií má stovky variací a jejích požadavky pro růst se mírně liší. Mají mírně rozdílné požadavky na teplotu i světelné podmínky, proto vybírejte pečlivě. Obecně rostliny potřebují vyšší teploty (nad 15 °C). Hnojí se bezchlorovým hnojivem, nejlépe zálivkou.

Zdroj: halilin / Shutterstock

BŘEČŤAN

Pokud chcete vytvořit na balkoně rustikální styl, můžete to zkusit s břečťanem. Je to plazivka, kterou musíte pouze hlídat, aby vám nepřerostla přes hlavu. Je to nenáročná rostlina do stínu. Můžete si břečťanem proplést zábradlí nebo z něj vytvořit zelenou stěnu, která vám zaručí soukromí. Pouze musíte dát pozor na plody, které jsou pro lidi jedovaté. Ale ptáci si na nich pochutnají.

KAPRADINY

Ani kapradiny nepotřebují moc světla vytvoří vám krásný zelený kout pro odpočinek.

Zdroj: Chansom Pantip / Shutterstock

LOBELKY

Jestliže hledáte záplavu květů, lobelky nabízí mnoho barev, preferují polostín a půdu, která udrží vlhkost. Rostliny nejsou odolné vůči mrazu. Daří se jim i v zavěšených květináčích a truhlících.