5 způsobů, jak efektivně vyčistit ucpaný odpad

5 způsobů, jak efektivně vyčistit ucpaný odpad
Ucpaný odpad - problém, se kterým se můžeme v našich domácnostech setkat poměrně často. Neodtékající voda ve dřezu, tvorba bublinek kolem odtoku a nevábný zápach jsou jasnými signály, že je nutné vyčistit odpad. Přinášíme vám několik tipů, jak na to.

Odpad, který řádně neodtéká, je v kuchyni nejčastěji způsoben zbytky jídla, které se v něm hromadí. Jedná se především o oleje a tuky, které mohou v odpadu ztuhnout a trubky tak neprodyšně uzavřít. Velmi nebezpečné jsou také těstoviny a rýže, které mohou nabobtnat a v odpadu vytvořit opravdu velký problém. Do odpadu rovněž nepatří skořápky, slupky či kousky kostí. Všechny hrubé nečistoty v kombinaci s mastnotou pomalu, ale jistě ucpávají odpadní trubky, až jednou dojde k jejich úplné neprůchodnosti. 

1.         Mechanické čištění

Klasickou a léty ověřenou zbraní na boj s ucpaným odpadem je gumový zvon. Jeho účinnost je velmi vysoká, ovšem pro někoho může být manipulace s ním poněkud náročnější. Je třeba dodržet správný postup, tedy utěsnit přepadový otvor (například mokrým hadrem), napustit do dřezu trochu vody, uzavřít odtok zvonem tak, aby neunikal vzduch a několikrát silně zapumpovat. Podtlakem by se vám mělo podařit trubky uvolnit.

Další možností je rozebrání a vyčištění sifonu, který je pod umyvadlem. Zde je nutné pod něj umístit kbelík, neboť se v něm neustále udržuje voda a při jeho demontáži by mohlo dojít k menší povodni. Rozebraný sifón řádně vyčistěte a případně prohlédněte i jeho těsnění, které by nemělo být ztvrdlé.

Mechanický způsob uvolnění odpadu je jediný, který můžete použít, pokud odpad neodtéká vůbec. Ostatní způsoby jsou vhodné, když je odpad ucpaný, ale částečně odtéká a postupně může dojít k úplnému vypuštění dřezu, které je podmínkou pro použití následujících postupů.

2.         Pomocníci, které najdete doma

poslouží jedlá soda či prášek do pečiva

Je-li situace s ucpaným odpadem naléhavá a vy doma zvon nemáte, nezoufejte. Stačí se poohlédnout ve vaší kuchyni, kde můžete najít mnoho pomocníků. Při čištění odpadu za použití domácích surovin je důležité míchat vždy zásaditou složku se složkou kyselou. Následná chemická reakce pak odpad uvolní. Jako zásada nám nejlépe poslouží jedlá soda či prášek do pečiva. Zhruba půl hrnku suroviny vsypeme do odpadu a zalejeme stejným množstvím octa nebo citrónové šťávy. Po několika minutách odpad prolijeme vařící vodou a celý postup ještě jednou zopakujeme. Varianta je to ekologicky šetrná a laciná, její účinnost však není tak vysoká jako u speciálních chemických prostředků.

3.         Ekologicky šetrná varianta

Pokud byste měli zájem o něco účinnějšího, ale stále nechcete zatěžovat životní prostředí, doporučujeme vám sáhnout po enzymatických přípravcích. Tyto produkty koupíte v drogérii či na specializovaných internetových stránkách. Většinou se jedná o produkty na bázi enzymů či bakterií, které mají za úkol nečistoty v odpadu rozložit a tím odpad uvolnit.  Už dávno neplatí, že se bakterie používají pouze u septiků. Moderní výrobky můžete využít také u klasické kanalizace.

4.         Speciální chemie

Další možností, jak uvolnit odpad, je použití chemických prostředků k tomu určených. Nejčastěji se jedná o výrobky na bázi hydroxidu sodného, tedy louhu. Koupíte je většině obchodů a drogérií a můžou mít formu prášku, gelu nebo granulí a umísťují se přímo do odpadu. Tyto prostředky jsou velmi efektivní a rychlé, práce s nimi může být ovšem nebezpečná. Je velmi důležité mít ochranné prostředky a postupovat přesně dle návodu výrobce. Louh může ublížit nejen vám, především poleptáním pokožky, ale také vašemu dřezu, kuchyňské lince a také trubkám. Samozřejmě se jedná o způsob, který je nejméně šetrný k přírodě.

5.         Volejte odborníka

Pokud nic z výše uvedeného nezafunguje, je lepší zavolat instalatéra a s čištěním dále raději neexperimentovat. Chemické prostředky na čištění odpadu mohou být velmi zrádné a jejich nesprávné použití či nadužití by vás mohlo přijít draho. To stejné platí v případě, že nevíte, jaké trubky vlastně máte. Plastové trubky vydrží méně než ty polypropylenové a mohou se chemickou reakcí a z ní vznikajícím teplem značně zdeformovat. V těchto případech je lepší kontaktovat odbornou firmu. Již při objednávání je dobré zeptat se alespoň na přibližnou cenu, abyste se pak případně vyhnuli nepříjemnému překvapení.

Důležitá je prevence!

Mít v kuchyni odpad, který je čistý, krásně odtéká a nikdy se neucpe, není vůbec samozřejmostí a bez péče to zkrátka nejde. Pokud chcete mít s odpadem co nejméně starostí, tak si v první řadě pořiďte sítka, kterými odpad přikryjete. Zabráníte tak vnikání hrubých nečistot přímo do odpadu. U kuchyňského odpadu je také velice důležité nevylévat použitý tuk právě do dřezu. Je lepší mít zvláštní lahev či sklenici, do které budete použitý tuk sbírat. Tuto lahev pak můžete odnést do sběrného dvora. Ulehčíte tedy nejen svým trubkám, ale také přírodě. Dále je vhodné každý týden prolít odpad třemi litry horké vody s kapkou saponátu nebo alespoň jednou za měsíc použít jakýkoliv přírodní či chemický čistič odpadů jako prevenci.