Vánoční tradice stojí za to dodržovat

Vánoční tradice stojí za to dodržovat
Vánoční tradice milujeme právě proto, že se dodržují pouze o Vánocích, a to je činí tolik výjimečné. Zatímco někdo vánoční tradice omezí jen na krájení jablka a šupinky, jiný se jich snaží dodržet co nejvíce. Jaké tedy jsou vánoční tradice?

Velmi známé vánoční tradice, se kterými se setkáte u každé rodiny

Vánočních tradic je tolik, že by jeden všechny ani nenapočítal. Mezi velmi známé vánoční tradice patří například krájení jablka, louskání ořechů, dělení se s chlebem namočeným do medu, schovávání šupinek pod talíře nebo vyhlížení zlatého prasátka. Ke známým tradicím také patří:

Lití olova

Olovo, které rozpálíte nad plamenem a prudce vlijete do studené vody, vám může vyvěštit budoucnost, a to podle tvaru, který na sebe vezme. Při tomto vánočním zvyku se nemusíte držet žádných pravidel a zbytečně se nemusíte děsit nějakých pověr. Stačí popustit uzdu fantazii a užít si zábavné odpoledne.

Házení botou

Tato vánoční tradice je určená převážně pro vdavek chtivé dívky. Svobodné dívky si při této tradici stoupnou zády ke dveřím a směrem k nim pak hodí svoji botu.

Pokud špička boty směřuje ke dveřím, potkají v příštím roce ženicha. Pokud však špička bude směřovat dovnitř domu, zůstanou na ocet.

Schovávání peněz pod talíř

Spokojenost po finanční stránce vám v příštím roce zajistí nejen kapří šupinka pod talířem, nýbrž i peníze či dokonce platební karta, kterou je pod talíř či pod ubrus dobré schovat.

Méně známé vánoční tradice, kterými můžete zpestřit už letošní Vánoce

Vánoční tradice dokážou pobavit celé osazenstvo u stolu, dokonce stmelují i rodinu. Proto stojí za to vyhledat i takové tradice, které jsou méně známé. Mezi ně patří například:

Sekera pod stolem

Chcete-li pro svou rodinu zajistit zdraví pro celý příští rok, umístěte pod váš stůl sekeru, které se všichni členové rodiny předtím dotkli bosou nohou. 

lití olova
Olovo rozpálíte nad plamenem a prudce vlijete do studené vody, Zdroj: Kotarl / Shutterstock

Svazování stolu řetězem

Abyste jako rodina byli spolu nejen na Štědrý den, nýbrž i po celý příští rok, jednoduše svažte řetězem nebo i lanem nohy stolu.

Sekání díry do ledu

Svobodné dívky, které myslí na vdávání, by měly na Štědrý den spatřit svého ženicha ve vodní hladině, ke které se skrz led prosekaly. O ženichovi by jim mohl napovědět také sen, který se jim zdál o Štědré noci.

Vstávání od stolu

Spousta vánočních tradic se váže přímo ke stolování. Věděli jste, že při štědrovečerní večeři nikdo nesmí vstávat a odcházet od stolu? Toho, kdo od štědrovečerního stolu odejde v průběhu večeře jako první, čeká smrt.

Praní prádla

Neštěstí do rodiny vám může přinést také prádlo, které na Štědrý den vyperete a pověsíte.

Zametání a vysávání

Věděli jste, že podle vánoční tradice se na Štědrý den už nevysává ani nezametá? Ne, pokud si z domu nechcete vymést štěstí.

Sudý počet strávníků u stolu

Důležité je také o Vánocích prostřít pro sudý počet strávníků. Podle tradic totiž kolem domů obchází smrt a lichý počet strávníků vždy srovná na sudý. S tím souvisí i prostření pro náhodného kolemjdoucího, které symbolizuje vaši štědrost. Tímto hezky vyrovnáte počet talířů u stolu na sudý.

Vánoční tradice, které si zamilují hlavně děti

Vánoční tradice jsou obvykle takové, že je může dodržovat celá rodina. Je to přímo žádoucí. Přesto ne všechny vánoční tradice mohou děti upoutat. Mezi vánoční tradice, které děti určitě chytnou za srdce, patří čekání na Ježíška, psaní dopisu Ježíškovi či vyloupávání čokoládek z adventního kalendáře. Děti určitě zaujme také půlnoční procházka na štědrovečerní mši i lití olova, které se přes rok běžně nedělá.

Vánočních tradic je spousta, a proto by byla velká škoda se o ně připravit. Vánoční tradice mají své kouzlo a tvoří podstatnou část Vánoc.  Protože jsou Vánoce už za dveřmi, vůbec není od věci zjistit si všechny vánoční tradice a začít je dodržovat... už letos!

 

Zdroje: