Smrtelná dávka alkoholu: Kolik už je moc?

Smrtelná dávka alkoholu: Kolik už je moc?
„Chytli ho za volantem a naměřili mu dvě promile,“ podobné věty nezřídka slýcháme. Kolik alkoholu je ale příliš a kdy už opilecké hrátky hraničí s ohrožením života?

Jde však o velmi nejednoznačnou otázku. Záleží na tom, kdo jste, kolik a jakého alkoholu vypijete a také v jakém časovém rozpětí a čím jej proložíte. Obecně se za smrtelnou dávku označují 4 promile, v některých případech může být riziková i poloviční dávka, zatímco jindy jde s trochou nadsázky o „správný základ“. 

Smrtelná dávka čistého alkoholu začíná na 250 gramech. To odpovídá zhruba 20 panákům vodky u dospělého muže vypitých najednou. Tělo si samo řekne, co je příliš, proto je prvním příznakem otravy alkoholem zvracení. Protože lidé v tomto stavu jsou neteční, neudrží rovnováhou a stejně tak se nedovedou řádně vyjádřit, je třeba o to lépe sledovat vnější projevy. Lidé v obličeji blednou, případně až zmodrají. Zpomalí se srdeční tep, sníží se tělesná teplota a zpomalí se dech. Pokud začne být dech nepravidelný nebo opilý upadne do bezvědomí, je čas přivolat sanitku. 

Zdroj: Autor: Monkey Business Images / Shutterstock

Nejjednodušší je tomuto stavu předejít nejenom konzumací alkoholu s rozumnou mírou, ale také správným způsobem konzumace. Každý ví, že není vhodné pít na prázdný žaludek, alkohol se pak do krevního oběhu dostane výrazně rychleji a jeho značná část bude dokonce vyloučena společně s potravou. Nezapomeňte si dávat mezi pitím přestávky, doplnit také nealkoholické tekutiny a sníst alespoň něco drobného. Nadevše samozřejmě platí základní pravidlo –⁠ nemíchat. A to nejenom jednotlivé druhy alkoholu mezi sebou, ale také s dalšími návykovými látkami, jako je kofein nebo nikotin. 

Co se rekordmanů v množství alkoholu v krvi týče, neoficiální světové prvenství drží pravděpodobně nejmenovaný Polák, který v značně podroušeném stavu usedl za volant a způsobil dopravní nehodu.

V krvi mu bylo naměřeno 14,8 promile, což je nepředstavitelné množství, které by pravděpodobně přežil. Bohužel později zemřel na zranění způsobené při nehodě. 

 

Zdroj: