Deset let vévodkyní: Jak Kate Middleton změnila královskou rodinu

Deset let vévodkyní: Jak Kate Middleton změnila královskou rodinu
Od svatby Kate a Williama uplynula celá dekáda, do rodiny přivedli tři potomky a s manželem jako druhým v pořadí následnictví britského trůnu se možná stane královnou manželkou.

Dívka z rodiny střední třídy 

Catherine se narodila do rodiny Middletonových v roce 1982. Byť měl otec vazby na britskou aristokracii, oba rodiče pracovali pro leteckou společnost. Narozdíl od předešlých partnerů členů královské rodiny tak neměla žádný titul ani přímý aristokratický původ. Později matka založila úspěšnou zásilkovou společnost, což jí umožnilo dopřát Kate vzdělání na soukromých školách. S Williamem se seznámila právě na univerzitě v St Andrews. 

Zdroj: Autor: Featureflash Photo Agency / Shutterstock

„Nikdy nebude další Dianou“

Role Kate jako manželky následníka trůnu od počátku nebyla jednoduchá, zejména kvůli stopě, kterou mezi britskou společností před svou smrtí zanechala Williamova matka Diana. K rozchodu královské dvojice v roce 2007 pravděpodobně došlo také z toho důvodu, že by Kate neustála mediální tlak. Přesto se nakonec své role národní ikony zhostila tak dobře, jak jen mohla. Kromě veškerých charitativních činností je Kate také považována za důležitý článek toho, jak se jinak konzervativní a tradicionalistická královská rodina adaptuje na současnou dobu. 

Královská dvojice nespí v oddělených ložnicích 

Je tradiční, že v Anglii mají vyšší společenské vrstvy oddělené ložnice. Kdo jiný by pak měl mít svoje soukromé lože než členové královské rodiny. Královna Alžběta i princ Philip spali celý život odděleně, stejně tak princ Charles a vévodkyně Camilla. S příchodem Kate ale bylo toto dekorum porušeno, podle webu distractify.com preferují s Williamem spánek ve společné ložnici.

Myslím, že postupem času nabrala na sebejistotě. Je to perfekcionalistka, která chce vše správně a byla nervózní, že to tak nebude. Teď už ale ví, že není tak svázaná. Také to, že se stala matkou, změnilo přístup ke královskému životu. 

spisovatelka Angela Levin pro Yahoo UK 

Porušování protokolu 

Porušováním pravidel královské rodiny, zejména v otázkách oblékání, byla pověstná spíše Meghan Markle. I Kate má ale na účtu pár drobných prohřešků. Například není dovoleno, aby se členové královské rodiny ukazovali na veřejnosti bez snubního prstenu, což se vévodkyni povedlo hned několikrát. Kontroverzní je také délka šatů, které by neměly končit výše než čtyři palce nad koleny. Přestože její šatník tvoří většinou světlé barvy, na veřejnosti se ukazuje také v celočerných kostýmech, což je dle protokolu povoleno pouze při smutečních událostech. 

Pokud jde o narození jejich dětí, i zde Kate narušila tradici a požádala Williama, aby byl při porodu přítomen. Když se narodil sám William, jeho otec hrál pólo. Při narození prince Charlese se jeho otec pro změnu bavil při squashi. 

Zdroj: