Mrká vám oko? Je možné, že prožíváte stresové období

Mrká vám oko? Je možné, že prožíváte stresové období
Samovolné mrkání oka nebo ještě lépe cukání zažil snad každý. Je to otravné, a zatímco někdy to trvá jen krátkou chvilku, jindy nás cukání oka doprovází celý den. Co za tím hledat? S největší pravděpodobností je příčinou cukání oka stres.

Hlavní příčinou cukání oka je stres

Cukání oka je ve většině případů neškodné. Ačkoliv nám to může být nepříjemné, tělo takto jen vysílá signál, abychom si odpočinuli a lépe se o sebe starali. Když pomineme ne moc běžné vážné příčiny cukání oka, jako je roztroušená skleróza nebo Tourettův syndrom (tyto případy musí určit až speciální pracoviště), je nejčastější příčinou cukání v oku stres.

Je třeba vědět, že nedostatek spánku, hromada úkolů, které se nad námi kupí, a téměř žádný odpočinek, což můžeme shrnout do pojmu stres, se může podepsat na našem zdraví mnohem hůře než jen cukáním v oku. Proto cukání berte jako zdvižený ukazováček a možnost změnit vaše návyky dřív, než své zdraví poškodíte ještě více.

Co dělat, když vám cuká oko v souvislosti se stresem?

Dostatečně spěte

Cukání v oku nejde nijak zastavit, ve většině případů je nutné počkat, až vám v oku zkrátka cukat přestane. Častějšímu cukání v oku je však možné předcházet tím, že eliminujete stresové faktory. Mezi ty patří nedostatek spánku. Zařaďte do svého režimu více spánku a uvidíte, že vám nejen přestane cukat oko, nýbrž se budete celkově cítit lépe. Žádným tajemstvím není ani fakt, že po vyspání toho v práci zvládnete mnohem více.

Odpočívejte i jinak než spánkem

Abyste stres eliminovali na minimum, naučte se odpočívat i mimo spánek. Tedy dostatečně spěte a kromě spánku si v pracovním týdnu vyhraďte ještě nějaký relax. Úplně dostačující může být půlhodinová procházka. Ta vás od práce nijak zvlášť nezdrží a ještě při ní přijdete na nové myšlenky.

Doplňte potřebné vitamíny

Cukání v oku může být projevem stresu, jeho příčinou však může být i nedostatek důležitých vitamínů. Proto pravidelně doplňujte hořčík, který má vliv na správné fungování svalů i celé nervové soustavy.

Je potřeba problém nezlehčovat a navštívit odborníka, Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock

Pohlídejte si pitný režim

Stres ještě více znásobí to, když tělu nedopřejete dostatek živin a hlavně tekutin. Voda je pro tělo velmi potřebná, proto do sebe neváhejte dostat minimálně dva litry denně. Spíše než na sladké nápoje vsaďte na čistou vodu nebo bylinné čaje.

Pokud mrkání v oku nepřestává ani po tom, co eliminujete stres, je potřeba problém nezlehčovat a navštívit odborníka, který vás podrobí podrobnému vyšetření.

Mrká vám oko? Teď už víte, že to může být příčinou toho, že zrovna prožíváte stresové období. Zkuste se zklidnit, dopřát si co nejvíce odpočinku a uvidíte, že i mrkání oka ustane.

 

Zdroje: