Vánoce jsou všude kolem nás. Jak je slaví lidé ve světě?

Vánoce jsou všude kolem nás. Jak je slaví lidé ve světě?
O Vánocích věšíme jmelí a doufáme v polibek, pečeme linecké cukroví a zvonkem přivoláváme Ježíška. Jaké tradice dodržují obyvatelé jiných zemí? Věděli jste např., že Australané si upravili koledy tak, aby pasovaly do jejich prosluněného prostředí?

Australané se ládují krevetami či humry

Je to skutečně tak, protože do Austrálie se Vánoce přiřítí začátkem letních prázdnin, které tady probíhají od půlky prosince do února. Na dveřích visí krásné věnce, zahrady a domky září tisíci světélek, sousedé se předhánějí v nejlepší výzdobě a koledníci po večerech prozpěvují po okolí. Koledy o studeném zimním období se však v jejich podání mění v jedinečné australské písně. Co se týče vánočních pokrmů, ten hlavní se podává v čase oběda, zatímco večeře bývá obvykle studená nebo ve formě barbecue s dary moře. Není divu, že rybí trhy na Štědrý den praskají ve švech.

Spojené arabské emiráty ohromují nejdražším vánočním stromem

Protože Spojené arabské emiráty jsou v prvé řadě islámskou zemí, Vánoce tu neplatí za oficiální svátek. Křesťanů se zde vyskytuje poskrovnu, nicméně veřejná místa jako hotely, obchody a nákupní centra bývají obohacena o stromečky a Santy. Pětihvězdičkový hotel Emirates Palace v Abú Dhabí se dokonce chlubí nejdražším vánočním stromem na světě, jejž krášlí ozdoby v hodnotě milionů dolarů.

V zemi plné superlativů nás ale takový přepych zřejmě už nepřekvapí. Běžné je zdobení vánočních stromečků i v domovech, rozdávání dárků a společné posezení u dobrého jídla.

Ve Vietnamu si místo dárků dávají vánoční poleno

Ani ve Vietnamu nejsou Vánoce oficiálním státním svátkem. Zejména mladí lidé, ale s oblibou chodí do centra Ho Či Minova města, kde stojí katolická katedrála a ulice bývají na Štědrý den přeplněné návštěvníky. Ti slaví házením konfet, fotografováním a prostou radostí z vánočních ozdob a světel velkých hotelů či obchodních domů. Vietnam býval součástí francouzské říše, a tak zde přetrvávají některé francouzské vlivy, např. čokoládová roláda bûche de Noël vycházející z tradice vánočního polena. Kostely mívají betlémy nebo jesličky, mnohé okouzlují velkými scénami se sochami Marie, Josefa, Ježíška, pastýřů a zvířat takřka v životní velikosti.

roláda
Čokoládová roláda bûche de Noël, Zdroj: FabioB_Photography

V Kanadě kuchtí ovocné koláčky plněné masem

Není asi třeba zdůrazňovat velkou rozlohu Kanady a obyvatelstvo pocházející z různých kultur. Tím pádem se tu drží celá řada rozličných vánočních tradic. Kanaďané posílají přátelům a rodině vánoční přání, otevírají dárky a punčochy na Štědrý den, zdobí domovy a na stůl servírují pečeného krocana se zeleninou a bramborovou kaší. Vyhlášeným dezertem jsou koláčky s máslovou krustou, plněné sladkou směsí ovoce a – ve své nejtradičnější podobě – mletým hovězím masem. Kanadské děti stejně jako americké věří na Santa Clause. Kanaďané dokonce hrdě prohlašují svou zemi za Santův domov, s čímž by obyvatelé Finska patrně nesouhlasili…

Otec Vánoc bydlí ve Finsku

Finové věří, že Santa Claus nebo též Otec Vánoc žije v Laponsku severně od polárního kruhu. Lidé z celého světa mu posílají dopisy právě tam. Poblíž jeho údajného působiště se nalézá turistický zábavní park zvaný „Vánoční země“. O svátcích se všichni obyvatelé snaží být doma, včetně rybářů, kteří se pokoušejí dostat lodě do přístavu do 21. prosince. O Štědrém či předchozím dnu se na trzích a náměstích kupují stromky. K snídani se zpravidla jí rýžová kaše a šťáva ze švestek, následně se zdobí stromeček. O pochoutky nejsou ve Finsku ochuzena ani zvířata. Na stromy se věší oříšky a snopy pšenice pro ptáčky. Protože se ve většině částí země brzy stmívá, bývá tradicí také chození na hřbitov, který se promění v zimní říši divů plnou zářivých luceren.

 

Zdroje: