Citrónová bábovka s tvarohem svou vůní přiláká i sousedy

Citrónová bábovka s tvarohem svou vůní přiláká i sousedy
Rozhodli jste se upéct svěží citrónovou bábovku s tvarohem? Pak utěsněte všechna okna a dveře, ať skrze ně neproleze její úžasná vůně. Pokud přece jen projde, dveře se u vás netrhnou. Sousedé budou u vás jak na zavolanou.

Citrón jde s tvarohem dohromady

Pokud přemýšlíte, čím ozvláštnit bábovku, kterou pečete pravidelně, zkuste to se svěží dvojicí citrónu a tvarohu. Tyto suroviny jdou jednoznačně k sobě. U tvarohu máte hned dvě možnosti, jak jej do bábovky použít. Zaprvé jej můžete jednoduše vmíchat do těsta spolu s ostatními přísadami. Anebo si můžete s tvarohem pohrát a použít jej jako náplň. I bábovka totiž může mít náplň. Tím ji odlišíte od běžných druhů bábovek, které pečete pravidelně. Jaké suroviny na bábovku potřebujete?

Suroviny:

Na bábovkové těsto si připravte:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek změklého másla
  • 2 a čtvrt hrnku krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • šťáva a kůra z jednoho většího citronu
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • špetku soli
  • čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • kypřicí prášek do pečiva

Na náplň budete potřebovat:

  • 250 g polotučného tvarohu (jedno balení),
  • jedno větší vejce,
  • půl hrníčku krupicového cukru,
  • čajovou lžičku vanilkového extraktu,
  • kůru z jednoho citrónu.

Na polevu potřebujete:

  • dva hrnky moučkového cukru,
  • 5 čajových lžiček plnotučného mléka.

Jak všechno skloubit dohromady?

Citrónová bábovka s tvarohem si vzhledem ke svému složení vyžádá o něco více kroků při své přípravě. Klasicky si však rozehřejte troubu na teplotu 170 °C a vymažte bábovkovou formu.

Smíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Sypkou směs na chvíli odložte a vrhněte se na náplň. Tu vytvoříte tak, že jednoduše smícháte tvaroh, cukr, vejce, vanilkový extrakt a citrónovou kúru. Tuto směs také na chvíli odložte a pusťte se do míchání hlavního těsta.

Těsto připravíte jednoduše tak, že změklé máslo umícháte do hladké pěny spolu s cukrem. Po jednom přidáte vejce, šťávu i kůru z jednoho citrónu, vanilkový extrakt i zakysanou smetanu. Do této směsi zapracujte také mouku s kypřicím práškem.

Do vymazané formy nalijte polovinu základního těsta. Na těsto pak dejte celou tvarohovou náplň. Na ni pak vylijte zbytek těsta. Bábovku pečte alespoň 50 minut. Po upečení bábovku vyklopte z formy a namažte na ni polevu. Tu umícháte s moučkového cukru a plnotučného mléka. Tím, že v sobě bábovka ukrývá tvarohovou náplň, se řadí k luxusnějším variantám. A proto si k této bábovce udělejte také o trošku lepší kafe.

Uvidíte, že si bábovku zamilujete a zařadíte na seznam pravidelných receptů.

 

Zdroje: