Ušetřete elektřinu v kuchyni i jinde. Plýtváte a ani o tom nevíte

Ušetřete elektřinu v kuchyni i jinde. Plýtváte a ani o tom nevíte
Ceny energií se v poslední době doslova utrhly z řetězu. Fakt, že pro to existují objektivní důvody spojené s ruskou agresí na Ukrajině či stále napjatou pandemickou situací, jsou jen slabou útěchou.

Domácnosti musí stále intenzivněji hledat způsoby, jak za energie ušetřit. Tu elektrickou lze šetřit třeba s pomocí několika následujících tipů.

Šetření v kuchyni

Kuchyňské spotřebiče spotřebovávají poměrně dost elektrické energie a vyplatí se proto začít s hledáním cest k úsporám právě tam. První spotřebič, na který je třeba se zaměřit, je samozřejmě lednice.

K tomu, aby lednice nespotřebovávala zbytečně moc energie, postačí dodržování několika základních pravidel. Předně je třeba se ujistit, že její dveře opravdu dobře těsní. V opačném případě mohou být ztráty skutečně značné. Kromě toho je třeba zajistit, aby měla lednice za svojí zadní stranou prostor alespoň několik centimetrů a v neposlední řadě se vyplatí jí nepřeplňovat.

Vyhněte se také vkládání horkého nebo teplého jídla do lednice a nechte jej nejdřív vychladnout na vzduchu. To vše zajistí maximálně efektivní provoz lednice a tím i její optimální spotřebu elektrické energie.

Kuchyňské spotřebiče spotřebovávají poměrně dost elektrické energie, Zdroj: ag1100 / Shutterstock

Šetřit lze ale i u jiných spotřebičů. Zkuste vždy vyndat nádobí z myčky ještě předtím, než se spustí sušení. Nádobí uschne samo, popřípadě jej utřete vy, každopádně tím ušetříte část elektrické energie. U elektrických sporáků a topných desek se zase vyplatí využívat v maximální míře zbytkové teplo.

Šetření v dalších částech bytu

Spotřebu elektrické energie lze snížit i v ostatních částech bytu. Prvním krokem je důslednost při zhasínání světel. Svítit bychom měli opravdu jen tam, kde to zrovna potřebujeme. To znamená mimo jiné i to, že je vhodné maximálně využívat bodové zdroje světla, třeba stolní lampičky místo velkých lustrů osvětlujících celou místnost, což mnohdy vůbec nepotřebujeme.

Často zmiňovaným krokem k úsporám je skutečné vypínání spotřebičů, které zrovna neběží, namísto jejich ponechávání ve stand-by režimu. Taktéž při nabíjení telefonů, tabletů apod., je třeba nenechávat je připojené v síti zbytečně i potom, co došlo k jejich plnému nabití.

Při nabíjení nenechávat připojené v síti zbytečně i potom, co došlo k plnému nabití, Zdroj: Daniel Krason / Shutterstock

Zbytečnou spotřebu elektřiny (a tím i zbytečné utrácení peněz) představuje ponechávání zapnuté klimatizace ve chvíli, kdy nejsme doma. Zdá se to jako zřejmé, přesto ale řada lidí klimatizaci nevypíná. Je to rozhodně cesta, jak ušetřit nemálo prostředků.

Možností úspor je samozřejmě více, každý z nás by si měl projít svůj byt a zamyslet se nad tím, kde by bylo možné odebírat přece jen méně. V současné době se to může opravdu hodit. Navíc budete mít dobrý pocit i z toho, že kromě své peněženky pomáháte i životnímu prostředí.

Zdroje článku: