Více než 10 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat i v případě, že máte jen malý balkón

Více než 10 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat i v případě, že máte jen malý balkón
Balkónová zeleninová zahrádka je dokonalým řešením, jak mít čerstvé a chutné produkty přímo na dosah ruky, aniž byste museli mít velkou zahradu. Pokud jednou začnete, budete překvapeni, jak velkou sklizeň Vám malý prostor na balkóně přinese.

Balkónová zahrádka je o neustálém hledaní, jak využít další prostor

Ve chvíli, kdy plánujeme na svém balkoně pěstovat zeleninu, tím rozhodně nejdůležitějším faktorem je prostor, který se nabízí. Přinášíme Vám několik způsobů, jak maximalizovat prostor, který je Vám k dispozici a dosáhnout tak ještě větší sklizně.

Vertikální pěstování je skvělý způsob, jak zvětšit plochu k osázení. K tomuto účelu skvěle slouží levné stohovatelné zahradní věže, které často mívají až pět pater. Podobně vypadají závěsné kaskády a plní stejnou funkci patrového pěstování, avšak v tomto případě je možné zavěšení do prostoru. Pokud tuto možnost máte, neváhejte ji na svém balkóně využít. Ideální volbou jsou tyto vertikální věže se zavlažovacím systémem. Díky tomu můžete směle odjet na pár dní z domu, aniž by se kdokoli musel o Vaši balkonovou zahrádku starat.

Tip! Možností, jak využít systému pater je také pořízení vyvýšených záhonů. Díky nim vzniknou dvě patra, která můžete jednoduše využít k pěstování zeleniny a zase mít o pár truhlíků navíc.

Na balkóně můžete pěstovat opravdu kde co, včetně bylinek
Na balkóně můžete pěstovat opravdu kde co, včetně bylinek | Zdroj: burns.ashleybelle / Depositphotos

Tipy na zeleninu, kterou můžete bez problémů vysadit na Váš balkon

  • Listové saláty se pěstují extrémně snadno a nepotřebují mnoho místa. Skvěle se hodí právě pro vertikální věže. Doporučujeme saláty vysévat postupně po zhruba 20ti dnech. Takto si zajistíte stálou pestrou nabídku vlastních salátů. Mějte na paměti, že saláty nemají rády příliš velké teplo a budou tedy vhodným kandidátem zejména pro stinná místa Vašeho balkónu.
  • Mangold je skvělá zelenina obsahující množství cenných látek. Hodí se do polévek, těstovinových pokrmů, do salátů a je skvělou možností, jak udělat Vaše jídlo zdravější. Lze jej pěstovat v hlubších nádobách právě na balkóně. Listy mangoldu otrhávejte průběžně, podpoříte tak růst nových listů.
  • Rukola je vítaným doplňkem pro každou kuchyni – na pizzu, do salátů či jako pesto. Její pěstování je nesmírně jednoduché a první mladé lístky můžete sklízet už za 6 týdnů od výsevu.
  • Ředkvičky rostou velmi rychle a z krásných červených plodů můžete mít radost přibližně za 5 týdnů. Jsou skvělou volbou, neboť můžete zpracovat nejen červené bulvy, ale též listy, ze kterých si připravíte salát či případně je použijete na pesto.
  • Rajčata. Chuť domácích rajčat nic nepředčí, a proto využijte každého místa, které máte k dispozici a zkuste si je sami vypěstovat. Ideálně se poohlédněte po odrůdách, které jsou pro balkóny přímo určené.
  • Okurky jsou opět skvělá volba. Z jedné velké nádoby, kam zasadíte dvě rostliny, můžete mít bohatou úrodu. Okurkám nezapomeňte dát také vertikální oporu, aby Vám brzy nezaplavily celý balkón.
  • Papriky jsou další zeleninou, které se v nádobách dobře daří. Milují slunce a vysoké teploty a na jižním balkóně budou jako v ráji.
  • Hrášek je jednoduše nejlepší čerstvý. A co je lepší než se jít „napást“ na vlastní balkon? K pěstování hrášku jednoduše postačí hluboká nádoba a opět vertikální opora.
  • Mrkev je naprosto nenáročnou rostlinou, které se také dobře daří právě na balkóně. Ideální jsou pro ni vyvýšené záhony, ale úspěch sklidíte i v případě pěstování v truhlících.
  • Zelené fazolky chutnají fantasticky ve spoustě pokrmů. Lze je stejně dobře jako na zahrádce pěstovat v dostatečně hlubokých květináčích na balkóně a prosperovat budou zejména na slunečném stanovišti.
  • Bylinky. Žádná zeleninová zahrádka se neobejde bez těch nejběžnějších bylinek používaných v kuchyni. Vždy se při vaření hodí mít po ruce bazalku, oregano, tymián, šalvěj, ale také koriandr nebo naťovou petržel.