Peníze za vodu létají z okna? Šetřete jednoduše - místo sprchování se koupejte ve vaně

Peníze za vodu létají z okna? Šetřete jednoduše - místo sprchování se koupejte ve vaně
Nejen výrazné sucho, které poslední roky trápí celou zemi, ale i snaha o citlivý přístup k životnímu prostředí, jsou důvody, proč se nyní klade takový důraz na omezení spotřeby vody.

Když si k tomu připočítáte i stále se zvyšující náklady, vodné i stočné, určitě uvítáte i vy několik praktických rad, jak můžete omezit spotřebu a hlavně ušetřit.

Šetřete během sprchování

Možná si řeknete, že osobní hygiena není něco, na čem by se mělo šetřit. Ale uspořit opravdu můžete, aniž byste si museli odepřít oblíbenou sprchu každý den. Stačí pobyt ve sprše zbytečně neprodlužovat. Sprchu pouštějte jen pro namydlení a opláchnutí, v době nanášení mýdla nebo šamponu může být sprcha klidně vypnutá.

Koupejte se ve vaně

Částečně naplněná vana potřebuje mnohem méně vody, než kolik proteče při sprchování. Nevěříte? Vyzkoušejte to – použijte někdy vanu k běžnému osprchování a uzavřete výpusť. Na konci uvidíte, kolik jste ve skutečně potřebovali vody. Určitě to bude méně, než kolik byste jí využili při koupeli ve vaně.

Stačí pobyt ve sprše zbytečně neprodlužovat, zdroj: 4 PM production / Shutterstock

Čištění zubů a holení

Řada lidí během čištění zubů i během holení nechává otevřené kohoutky. A to i ve chvíli, kdy je nevyužívá. A to je chyba. Protože například během dvou minut čištění zubů může kohoutkem protéct až deset litrů. Stejně tak u holení.

Toaleta

Častým způsobem vysoké spotřeby je vada na WC. Například protékání vody. Jestli nemáte jistotu, zda voda protéká, zkuste jednoduchý test. Do nádobky přidejte trochu potravinářského barviva. Jestli se i bez splachování začne v míse objevovat obarvená voda, máte jistotu, že toaleta protéká a potřebuje opravu.

Toaletu ani nepoužívejte na splachování zbytků jídla nebo jiného dopadu (cigaretových nedopalků, papírových kapesníků apod.).

Intenzita splachování

Většina moderních toalet umožňuje nastavení množství průtoku vody při každém spláchnutí. Pokud je pro vás toto nastavení nedostačující (a máte pocit, že vypouštíte stále zbytečně moc vody) nebo tuto volbu vůbec nemáte, můžete si pomoci jinak. Do plastové jednolitrové lahve nasypte písek, uzavřete ji a vložte do WC nádržky mimo ovládací mechanismus. Při napouštění bude snímač hlásit plnou nádržku dřív a pokaždé tak ušetříte 1 l vody.

Na zalévání rostlin doma i v zahradě používejte dešťovou vodu, Zdroj: Karin Jaehne / Shutterstock

Mytí nádobí

Ruční mytí nádobí se více vyplatí při napuštění umyvadla, nikoli jako oplachování pod tekoucí vodou. Pokud máte myčku, spouštějte ji až po úplném naplnění, pokud možno v ekologickém programu.

Zalévání

Na zalévání rostlin doma i v zahradě používejte dešťovou vodu, kterou můžete sbírat i ve chvíli, kdy vlastníte byt, a to třeba na balkoně. Na zalévání je vhodnější chladnější část dne (například navečer), kdy nedochází ke zbytečně rychlému odpařování.