Jak využít feng-šuej v ložnici, abyste měli kvalitní spánek. Rozdíl poznáte okamžitě

Jak využít feng-šuej v ložnici, abyste měli kvalitní spánek. Rozdíl poznáte okamžitě
Ložnice by měla být místem odpočinku, romantiky a relaxace – a ničeho jiného. Vzhledem k tomu, že v ložnici trávíme až osm hodin denně, měli bychom se snažit maximálně využít jejího feng-šuej potenciálu.

Než se do toho pustíte, doporučuji rychlé vyčištění a pročištění energie, abyste se zbavili všech případných negativních vlivů. Zkuste pálení šalvěje, palo santo nebo cedru. Zajistíte si tak čerstvý základ, na kterém budete moci budovat čchi (energii životní síly) v ložnici.

Nejúčinnější úpravy feng-šuej pro vaši ložnici

Správné barevné schéma

Ve feng-šuej se předpokládá, že určité barvy podporují maximální smyslnost a klidné vibrace v ložnici a podporují klidný spánek. Obecným pravidlem je volit tlumené přírodní odstíny, jako je krémově bílá, hnědá, zelenkavá či broskvová. S broskvovou to však nepřehánějte, stejně tak se vyhněte i velkým čistě bílým plochám. Ostře bílá barva je barvou kovového prvku, který je psychicky stimulující a neprospívá odpočinku.

Obecným pravidlem je volit tlumené přírodní odstíny, jako zelenkavá, zdroj: Aquarius Studio / Shutterstock

Správné uspořádání

Dalším způsobem, jak rychle podpořit harmonii a relaxaci v ložnici, je změnit její uspořádání.

Nejdůležitějším kusem nábytku, kterému je třeba věnovat pozornost, je vaše postel a měla by být umístěna v takzvané velitelské pozici“. To znamená umístit postel tak, abyste viděli na dveře, když v ní ležíte, ale zároveň nebýt přímo před nimi. Umístění postele ke stejné stěně jako dveře může vyvolat pocit ohrožení, jako by vás někdo mohl překvapit ve spánku.

Když už mluvíme o postelích, vždy by měly mít čelo. Podle feng-šuej poskytují čela postelí pocit opory v životě. Čelo by mělo být ideálně měkké, nebo alespoň plné. Naopak by nemělo mít šprušle, neboť ty mají stejnou řezavou energii, jaké se snažíte v takovém relaxačním prostoru vyhnout. Pod postelí by měl být volný prostor. Pokud už musí být pod postelí něco uloženo, tak něco měkkého, jako například náhradní přikrývky či sezónní oblečení.

Feng-šuej: Ložnici pro dva lidi -a to i když zrovna nejste ve vztahu, zdroj: Room27 / Shutterstock

Všechno v párech

Ve feng-šuej se předpokládá, že dvojice podporují láskyplnou a harmonickou energii, takže vybavte ložnici pro dva lidi, a to i když zrovna nejste ve vztahu. To znamená:

  • 2 stejné či podobné noční stolky
  • 2 polštáře
  • 2 deky
  • 2 stejné či podobné lampy

Doplňky, které jsou smysluplné a podporují pět smyslů

Abyste věděli, jaké prvky do svého prostoru zapojit, budete se muset poradit s mapou bagua. Její zjednodušené schéma snadno naleznete na internetu. Pokud například vaše ložnice spadá do oblasti zdraví a rodiny, kde je dominantním prvkem dřevo, zkuste do ní zakomponovat zelené a modré barvy, abyste tento prvek podpořili.

Zdroje článku: