V říjnu už je čas připravit zahradu na zimní spánek. Neodkládejte to

V říjnu už je čas připravit zahradu na zimní spánek. Neodkládejte to
Zima se nezadržitelně blíží. Říjen je měsícem, kdy byste měli myslet na svou zahradu. Aby do jara vydržela a vypadala k světu, je na ní potřeba odvést spousta práce.

Listí a ořechy všude, kam se podíváš

K podzimu patří padání listí. Nejinak je tomu i v říjnu. Právě listí bychom na zahradě rozhodně neměli nechávat až do jara. Samozřejmě můžete nechat jednu či dvě hromádky pro zazimování se ježků nebo dalších zvířátek. Listy ale vždy alespoň shrabejte na jednu hromadu. Shrabané listí můžete skvěle využít do svého kompostu. Na něj ale nedávejte listy z ořešáků. Ty jsou příliš silné a plné škodlivých látek.

Právě ořechy jsou další položkou na našem říjnovém seznamu. Většinou jsou již v tomto období zralé a padají nám na hlavu o sto šest. Je tak potřeba je posbírat a řádně zazimovat. S ořechy můžete mít hned několik plánů. Než je budete konzumovat, lze je skladovat ještě nevyloupané. Ve skořápce je vhodné je skladovat na suchém místě, kde teplota dosahuje maximálně 5 °C. Pokud jste ale rádi připraveni, pak můžete jádra vlašských ořechů také vyloupat.

Vyloupané ořechy lze skladovat hned dvěma způsoby. Buď v zavařovacích sklenicích, které zavíčkované sterilujeme 20 minut na 85 °C. Nebo druhým, daleko jednodušším způsobem. Pokud je budete skladovat pouze pár týdnů, pak je můžete umístit do neprůhledné nádoby. V chladnější místnosti by bez problémů měly ořechy vydržet alespoň měsíc.

Když zahradu zryjete, na jaře budete mít o to méně práce

V říjnu byste se měli pomalu také připravovat na novou zahradnickou sezónu. Všechna úroda by již měla být sklizena. A tak nic nebrání zrytí záhonů. Poté, co se zbavíte i posledního plevele a zbytků úrody můžete záhony také pohnojit. Na jaře se vám za to sazeničky odmění rychlejším růstem díky přítomným živinám.

Zahradu si můžete zrýt již nyní a tak ušetřit práci na jaře
Zahradu si můžete zrýt již nyní a tak ušetřit práci na jaře | Zdroj: alicja neumiler / Shutterstock

Zazimováním se připravíte na první mrazíky

Na konci října také zazimujte všechny rostliny, které nemají příliš rády zimu. Ty, které jsou v květináčích, přesuňte do tmavé místnosti, ve které se teplota pohybuje maximálně do 10 °C. To, že rostliny uklidíte, ale neznamená, že na ně do jara zapomenete. I ony budou během zimy potřebovat pravidelné zalévání. Rostliny, které nejsou vůči mrazu odolné, pak raději dříve než později přikryjte například chvojím. Vždy chraňte jak kořeny rostliny, tak také jejich stonek a listy.

S prvními mrazíky nezapomeňte také uzavřít přívod vody. Hadice a konve můžete uskladnit, vodu z kohoutku vypustit. Na jaře vás tak nebude čekat žádné nemilé překvapení v podobě nemožnosti zalévat kvůli rozbitému přívodu vody.

Při prořezávání stromů se držte zkrátka

Vaši péči budou na zahradě potřebovat také dřeviny a ovocné stromy. Právě podzim je obdobím, kdy je vhodné se věnovat jejich prořezávání. Nic se ale nemá přehánět. Před zimou stromy ani keře zbytečně neoslabujte. Jemné prořezání stromů i keřů je samozřejmě v pořádku. Nezapomínejte ale, že rostliny čeká zimní spánek, při kterém budou potřebovat dostatek energie. Závažnější zásahy tak nechte až na období, které přijde po zimě.

Dostatečnou péči ale věnujte keřům s bobulovinami. Keře zbavte starých, a především suchých větví. Nebojte se odstranit až třetinu větviček. V příštím roce se vám odvděčí bohatou úrodou.

Práce na zahradě může přinést také krásnou výzdobu

Aby zahrada vypadala dobře také při pošmurném zimním počasí, nezapomeňte na dekorace kolem domu. Nejenom během vánočního období vám radost udělají například světýlka pověšená na keřích, stromcích či plotu. Nezapomeňte si ozdobit ani vchodovou branku. Samozřejmě můžete koupit věnec a další dekorace v obchodě. Variantou je ale také domácí tvoření, při kterém můžete využít třeba plody vaší zahrádky nasbírané v říjnu.

Zdroj článku: