Jak ošetřit trávník před zimou. Připravte zahradu na novou sezónu ještě, než napadne sníh

Jak ošetřit trávník před zimou. Připravte zahradu na novou sezónu ještě, než napadne sníh
Trávník na zahrádce či předzahrádce je, stejně jako všechny ostatní rostliny, nutné před zimou vhodným způsobem připravit. Podívejte se na několik tipů, jak k této přípravě přistupovat, aby se vám po zimě opět zazelenal.

Péče o zelené travnaté povrchy na zahradě je důležitou součástí celoročních prací včetně zazimování. Právě zazimování vyžaduje několik úkonů, které zajistí, že na jaře začne trávník opět rašit novými a pevnými výhonky a bude vám po celou sezónu sloužit, jak má. K tomuto účelu je potřeba mu pro zimní období zprostředkovat dostatek živin a příhodné podmínky, aby mu výrazně vlhčí, a hlavně chladnější podmínky neublížily.

Co všechno před zimou připravit

Zazimování trávníku sestává v podstatě z několika operací, které jsou jakousi přípravou pro nadcházející sezónu. V zimním období nastává i u trávníku vegetační klid, je však nutné, aby byl dobře ošetřen a byl mu poskytnut dostatek živin, které začne čerpat, jakmile přijdou teplejší dny. Přípravné a zazimovací práce jsou prakticky stejné jak pro oblasti s delším obdobím sněhové pokrývky, tak pro ty kratší. Samotného sněhu se navíc nemusíte bát – všem rostlinám včetně trávníku je ku prospěchu, jelikož vytváří přirozenou izolační vrstvu stabilizující teplotu zeminy pod ním. Zaměřit byste se tak měli především na následující operace.

Zastřihněte trávník na menší délku

První kroky vedoucí k zazimování trávníku podnikáme prakticky hned po létě, tedy obvykle již v září. Právě od tohoto měsíce trávník přestává bujně růst a nepotřebuje již závlahu (případně se zavlažuje pouze občas, jsou-li měsíce září a říjen velmi suché). Se začátkem podzimu byste tak měli trávník radikálně zkrátit přibližně na délku 4 cm. Udržujete-li delší trávník, zkrácení provádějte postupně, aby se stébla náhlým zastřižením nepoškodila.

Od září trávník přestává bujně růst a nepotřebuje již závlahu
Od září trávník přestává bujně růst a nepotřebuje již závlahu | Zdroj: Patricia Battles / Shutterstock

Dopřejte půdě vzduch

Dalším krokem v přípravě trávníku je aerace půdy. K provzdušnění se používá několik typů zařízení s ohledem na kvalitu a specifika dané půdy. Nejčastěji se setkáte s tzv. vertikutátorem, který je vhodný především pro lehčí půdy. Provzdušnění touto metodou se aplikuje na mírně vlhkou a měkkou (nezhutněnou) půdu. U těžších půd nebo na zhutněných místech se využívá provzdušňovačů jiného typu, které sice nemají takovou účinnost jako vertikutátory, ale lze jimi dosáhnout potřebných výsledků.

Dosetí řídkých míst

Některé místa trávníků mívají tendenci řídnout, ať už vlivem náročnějšího namáhání, přímého působení sluníčka anebo jiných faktorů. Tato místa je před dalším postupem potřeba dosít. Před rozhozením osiva se řídká místa pokryjí vrstvou kompostu, který půdě dodá další živiny. Rozseté semínka se následně do půdy/kompostu zapracují pomocí vhodného nástroje.

Dohnojení a poslední posekání

Tento postup se využívá u zdravého trávníku jako poslední krok před opravdu chladnými dny. Po celé ploše trávníku se aplikuje hnojivo (tekuté, granule) a následně se trávník naposled zkrátí na 4 cm. Takto bývá základní příprava trávníku dokončena. Velmi důležité je ovšem provést celkovou revizi trávníku a odstranit veškeré větvičky, šišky a jiné plody či volně spadané listí, jež by mohly bránit sluníčku a zadržovat v úrovni půdy vodu. Pokud je na trávníku spadané listí a vy se teprve chystáte vertikutovat, můžete v úvodní fázi listí do půdy zapracovat jako zdroj živin. Později je však žádoucí spadané listí odstranit.

Jak přistupovat k poškozenému trávníku

Pokud byl trávník během léta a na začátku podzimu příliš často zaléván, má větší tendenci podléhat biotickým škůdcům (houby, plísně). Během procesu zazimování je nutné takovýto trávník ošetřit vhodným postřikem. Naopak u velmi suchého trávníku se jako jedna z přípravných fází provádí kompletní dosetí (tedy nejen na řídkých místech). V tomto případě je nutné provést rovnoměrné osetí, zapracování vhodného živiny dodávajícího materiálu (hnojivo, kompost), počkat, až trávník vzejde a následně jej opět pokosit na požadovanou délku.

Zdroj článku: